Pressmeddelande: Ska vi följa lagen Torbjörn?

Pressmeddelande:  

Ska vi följa lagen Torbjörn?

Frågan om det var förenligt med lagstiftningen att för Trelleborgs kommun bidra till prins Oscars dopgåva är nu avgjord. Det var det inte. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt den 20 april att Trelleborgs kommun skulle bidra med 35 000 kr. I samband med arbetsutskottsmötet den 18 maj yrkade jag att ärendet skulle behandlas på nytt, i syfte att häva det tidigare beslutet.

”- Jag gillar i grunden kungahuset men jag gillar också lag och ordning. Kommuner ska inte ge gåvor på detta sätt. Dessutom hade flertalet skånska kommuner meddelat att de inte tänkte bidra till gåvan, vilket gjorde att den ursprungliga tanken om att det skulle vara en gemensam skånsk gåva till hertigen av Skåne förföll.” säger oppositionsråd Ulf Bingsgård (M) i en kommentar.

Förvaltningsrätten har nu meddelat att de delar min uppfattning. Denna typ av agerande inte ryms inom den kommunala kompetensen. Rimligt i detta fall vore om Trelleborgs kommun tillskriver Länsstyrelsen i Skåne i detta ärende om begär återbetalning av pengarna med hänvisning till domslutet.

”- Rätt ska vara rätt. Jag undrar nu om kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S) kommer att agera för att rättelse ska se i ärendet och att Trelleborgs kommun får tillbaka sina pengar från Länsstyrelsen i Skåne.” avslutar Ulf Bingsgård (M).

Svar på frågan förväntas på kommunfullmäktigemötet den 26 september.

——

Nedan följer frågan i sin helhet

Fråga till kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S)

Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts möte den 20 april fattades beslut om att Trelleborgs kommun skulle bidra med 35 000 kr till Prins Oscars dopgåva från Länsstyrelsen. I samband med arbetsutskottsmötet den 18 maj yrkade jag att ärendet skulle behandlas på nytt. I samband med ny behandling av ärendet skulle beslutet om dopgåva upphävas.

Bakgrunden till detta yrkade låg i att flertalet skånska kommuner meddelat att de inte tänkte bidra till gåvan, vilket gjorde att den ursprungliga tanken om att det skulle vara en gemensam skånsk gåva till hertigen av Skåne förföll. Dessutom framförde jag att ärendet inte ryms inom den kommunala kompetensen.

När ärendet behandlades i kommunstyrelsens arbetsutskott stod det klart att Trelleborgs kommun skulle kvarstå vid sin ursprungliga gåva. Mot detta reserverade jag mig.

Ärendet är nu juridiskt prövat och det står klart att Förvaltningsrätten delar min uppfattning att denna typ av agerande inte ryms inom den kommunala kompetensen. Rimligt i detta fall vore om Trelleborgs kommun tillskriver Länsstyrelsen i Skåne i detta ärende om begär återbetalning av pengarna med hänvisning till domslutet.

Min fråga till kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S):

– kommer du lyfta detta ärende vid kommunstyrelsens sammanträde i oktober i syfte att följa domen för att återfå pengarna?

Trelleborg 2016-09-23

Ulf Bingsgård (M)
Ledamot i kommunfullmäktige

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s