Upphäv beslutet om dopgåvan

Pressmeddelande:

Upphäv beslutet om dopgåvan

Vid arbetsutskottets möte den 20 april fattade arbetsutskottet beslut om att Trelleborgs kommun skulle delta i länsstyrelsens dopgåva till prins Oscar med 35 000 kr.

”- Trots att vi var tveksamma fattades ändå beslut om att bidra. Jag gillar förvisso Kungahuset, men är tveksam till att vi har rätt att göra så här.” säger Ulf Bingsgård (M), oppositionsråd i Trelleborg i en kommentar till den motion som han idag lämnat in.

Diskussion fördes kring om det ryms inom den kommunala kompetensen. Likaså diskuterades om detta skulle villkoras utifrån övriga skånska kommuners deltagande. Listan av kommuner som väljer att avstå dopgåvan fylls ständigt på. I veckan meddelande Malmö stad och Lunds kommun att de inte kommer bidra.

”- Ska det vara en dopgåva från de skånska kommunerna bör ju alla, eller i alla fall många vara med. Det enda rätta är nu att upphäva beslutet. Vi såg väl detta som ett sätt att göra länsstyrelsen mer positiv till Trelleborgs kommuns utvecklingsplaner, men det enda rätta är att backa ur.” avslutar Ulf Bingsgård.

Vid arbetsutskottets möte yrkade Ulf Bingsgård att ett träd planteras i Stadsparken i prinsen namn. Detta för att knyta an till det träd som planterades av kung Oscar II som fortfarande står i Stadsparken. Förslaget om att ett träd i planteras i prins Oscars, hertigen av Skånes, namn kvarstår.

Ulf Bingsgård nås för kommentarer på 0708-81 7110.

——

Nedan följer motionen i sin helhet

Motion till kommunstyrelsens arbetsutskott

Upphäv beslut om dopgåvan till prins Oscar


Vid arbetsutskottets möte den 20 april fattade arbetsutskottet beslut om att Trelleborgs kommun skulle delta i länsstyrelsens dopgåva med 35 000 kr. Diskussion fördes kring om det ryms inom den kommunala kompetensen. Likaså diskuterades om detta skulle villkoras utifrån övriga skånska kommuners deltagande.

Sedan beslutet tagits har det i media framgått att flera skånska kommuner meddelat att de inte kommer bidra. Framförallt hänvisas det till att ärendet inte ryms inom den kommunala kompetensen.

Vid mötet yrkade jag att Trelleborgs kommun ska plantera ett träd i prinsens namn i Stadsparken. Detta med koppling till det träd som stå i kung Oscar II namn redan idag i Stadsparken.

Med bakgrund i detta yrkar jag:

  • att kommunstyrelsens arbetsutskott upphäver sitt beslut i punkt 104 från den 20 april gällande Trelleborgs kommuns bidrag till länsstyrelsens gåva till prins Oscar.
  • att ett träd planeras i Stadsparken i prins Oscars namn.

Trelleborg 2016-05-06

Ulf Bingsgård (M)

Ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott

 

2 reaktioner på ”Upphäv beslutet om dopgåvan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s