Unga företagare möter drakar

Unga företagare möter drakar

 

Strax före semesterperioden bröt ut så kom en förfrågan från Söderslättsgymnasiet. En förfrågan om jag var intresserad av att vara en av drakarna i Draknästet för årets UF-företagare. Det behövdes inte många sekunders betänketid innan jag tackade ja. Klart att man ställer upp på något sådant som är både roligt och viktigt.

Drakarna i sitt näste Foto: Eva Chelbat

 

Idag var dagen att möta ungdomarna. Jag tillsammans med Cecilia Wennersten, samordnare skola-näringsliv, Ameli Rosenqvist, från Viqtoria och Mikael Jansson från Trelleborg GreenRoom utgjorde juryn. I potten låg, förutom äran, en check på 1 000 kronor som ska gå till företaget. Ett bra startkapital att ha med sig.

Fyra minuter hade varje företag på sig att berätta om sin affärsidé och tankar kring sitt företag. Därefter ställde drakarna kritiska, tuffa men välmenande frågor och kom med tips kring hur företaget kunde utvecklas än mer.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det var fantastiskt roligt att träffa alla dessa unga entreprenörer. Vissa har så klart en mer genomtänkt affärsidé än andra. Men, det har bara gått lite mer än en månad på terminen. Jag minns själv hur svårt det var i början innan vi kom på vad vi ville göra och allt det praktiska kring det.

Min reflektion var att de flesta UF-företag väljer att bli återförsäljare av redan befintliga produkter. En viss egen förädling men företrädelsevis handlar det om att sälja någon annans produkt. Allt från chips och ljus till handsprit och fruktkorgar. Några serviceföretag och ”klassikern” barnkalasfixare. Ett nästan på genomgående tema var välgörenhet. Många företag väljer att skänka en del av vinsten till välgörenhet.

Vinnaren blev BrushEco UF, ett företag som kommer sälja trätandborstar och för var femte tandborste de säljer så skänker de en tandborste och tandkräm till barn i Filipinerna. En bra presentation och en bra affärsidé.

Årets vinnare i Draknästet - BrushEco UF och drakarna

Årets vinnare i Draknästet – BrushEco UF och drakarna

 

Jag kommer med spänning följa UF-företagens utveckling. Tror det är ett bra sätt att jobba på. Skulle säkerligen vara bra om fler av gymnasiets utbildningar fick möjlighet att prova på att driva företag under ett år. Alla kommer inte lyckas, alla kommer inte bli företagare men alla kommer få en värdefull erfarenhet att ta med sig i livet.

 

En reaktion på ”Unga företagare möter drakar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s