Demokratiskt styrsätt på export till Kina

Demokratiskt styrsätt på export till Kina

 

Fredagen den 14 oktober fick jag ta emot besök från Hubeiprovinsen. De representerade ”The Representative Working Committee of the Standing Committee of the People’s Congress of Hubei Province”. Hubeiprovinsen ligger i centrala delarna av Kina. En provins med drygt 60 miljoner invånare och provinshuvudstaden heter Wuhan. Genom staden rinner både Yangtzefloden och Hanfloden, vilket gör att Wuhan är en stor hamnstad. En stad med drygt 9 miljoner invånare.

Delegationen från Hubeiprovinsen

Delegationen från Hubeiprovinsen

 

Detta var nog den första delegationen jämställda delegation jag haft på besök. Delegationen var under ledning av Ms. Yu Youming, Chairman, Representatives Working Committee of the Standing Committee of the People’s Congress of Hubei Province. I delegationen var också Mr. WangChuanya, Associate Inspector, General Office of the Standing Committee of the People’s Congress of Hubei Province, Mr.Huang Shuguo, Division Chief, General Office of the Standing Committee of the People’s Congress of Hubei Province, Mr. Geng Tianxin,  Division Chief, Liaison Office of Representatives of the NPC, Representatives Working Committee of the Standing Committee of the People’s Congress of Hubei Province, Mr. Tu Yangxuan, Secretary General, The Standing Committee of the People’s Congress of Enshi Autonomous Prefecture samt Ms. Liu Li, Deputy Division Chief, Division of Retired Personnel of General Office of the Standing Committee of the People’s Congress of Hubei Province.

Diskussionen och frågorna efter min grundläggande presentation blev omfattande. Som alltid väcker våra ambitioner att växa från dryga 44 000 invånare till 50 000 invånare på tolv år munterhet. Däremot imponeras de över våra planer kopplat till Kuststad 2025. De inser att det är ett stort projekt att flytta en fullt fungerande hamn och sen bygga bostäder och möjliggöra för företag att etablera sig här.

Jag la stor vikt vid att förklara hur en kommun är uppbyggd och styrs på demokratiskt sätt. En grundlig genomgång av vår organisation, även kring skillnaderna mellan kommun och region. Jag undrar vad de tänkte när jag berättade att av våra 51 ledamöter i kommunfullmäktige är det tre som på heltid kan ägna sig åt politik. Dessutom att en av dem företräder den styrande Kvartetten och de andra två är oppositionens företrädare.

Den glade väljaren, mandat i kommunfullmäktige och kommunstyrelse. Olika partier och samarbeten.

Den glade väljaren, mandat i kommunfullmäktige och kommunstyrelse. Olika partier och samarbeten.

 

Jag ritade och berättade om hur väljarna väljer en gång vart fjärde år till kommunfullmäktige och då fördelas platserna där. Hur sedan partier väljer att bilda olika koalitioner och mandat fördelas efter det i kommunstyrelsen och nämnder. Det blev en dragning om politiska vildar och ärendegången från nämnd till kommunfullmäktige. Förklarade även att merparten av politikerna är fritidspolitiker, men får timersättning för de möten de är på. De antecknade flitigt och ställde många kompletterande frågor. Vem vet – kanske kom en liten strimma av demokratiskt tänkande med dem hem?

En reaktion på ”Demokratiskt styrsätt på export till Kina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s