Med praktiska utbildningar i fokus

Med praktiska utbildningar i fokus

Måndagen den 28 november fick jag besök från Shanghai och en delegation med fokus på yrkesutbildningar. Som jag uppfattade deras uppdrag är det en blandning av praktiska gymnasieutbildningar, vuxenutbildning och yrkeshögskoleutbildningar. Skulle nästan säga att det även involverade ett visst mått av vidareutbildning och kompetensutveckling.

Jag inledde med att presentera Trelleborgs kommun, vår organisation och ansvarsområden. I och med att detta var företrädare för yrkesutbildningar blev det en mer ingående information kring företag från Trelleborgs kommun som har affärsrelationer med Kina. Lyfte fram Trelleborg AB och deras kopplingar till Shanghai. KLS Ugglars är ett annat företag som har affärer med Kina. Passade på att berätta om vårt arbetsmarknadsprogram tillsammans med slakteriet och det visade sig att de hade likande typer av arbetsplatsförlagda utbildningar.

För egen del blev jag nog mest förvånad över att de inte visste vad taekwondo var, eftersom jag berättar om Trelleborg Open.  Även om jag inte har något större intresse personligen i sport så vill jag nog ändå påstå att olympiska sporter känner jag till.

Delegationen visade på stort intresse för det svenska utbildningssystemet när det gäller yrkesförberedande utbildningar. En av de stora överraskningarna är alltid att utbildning är gratis i Sverige. Det blev diskussioner kring hur många som går vidare till universitetsstudier och hur många som går rakt ut i arbetslivet. Hur förbereder man sig bäst på arbetslivet? Vilka utbildningsprogram finns och hur regleras de? Antagningssystemet och finansieringen. Inga lätta saker att diskutera och förklarar relativt sett enkelt. Dessutom var hela föredrag på engelska, så det krävdes en hel del tankeverksamhet men det var väldigt intressanta diskussioner.

Delegationen från Shanghai med stort fokus på vuxen- och yrkesutbildning

Delegationen från Shanghai med stort fokus på vuxen- och yrkesutbildning

Delegationen var under ledning av Li Ming, Vice president, China Vocational Education Association, Shanghai. Med på besöker var också Chen Jinguo, rektor vid Qunyi Vocational and Technical school i Shanghai, Fei Xiuzhuang, rektor vid Huang Pu-district Open University, Shanghai,  Duan Mu Weichi, rektor vid Nanhu Vocational School no.2 branch, Shanghai samt Li Zhijun, vice president, China Vocational Education Association, Shanghai Baoshan och Dong Linhua, rektor vid Qingpu district adult secondary Cultural and Technical school i Shanghai.

Trelleborg blev inbjudna till att finna samarbeten och utbyten framöver. Skulle nog vara intressant att se vad vi kan göra av det.

En reaktion på ”Med praktiska utbildningar i fokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s