Tillträdandes tyckande och tänkande

Tillträdandes tyckande och tänkande

 

Lördagen den 25 mars var det dags för en heldag i Malmö med Rotary. Min Rotaryklubb, Trelleborg Sankt Nicolai tillhör distrikt 2390 och alla inkommande presidenter, sekreterare och skattmästare i distriktet var bjudna till PETS II. Vad är då PETS? Hur stort är distriktet. Man skulle kunna säga att distriktet är ungefär halva Skåne, gamla Malmöhus län. PETS är en förkortning som jag inte vet vad den står för. Gissar att P:et har något med president att göra.

Kroppen var osolidariskt pigg denna morgon. Vaknade långt före klockan behagade ringa och farten var i övrigt god vid morgonbestyren. Vägen från Trelleborg till Malmö var nästan folktom, så jag var på plats i väldigt god tid.

Mingel före PETS II

Ansvarig för träffen var tillträdande guvernör Peter Lindqvist. Det var han som höll samman dagen. Han höll inledningsanförandet och presenterade bland annat sitt motto för året. Bra motto, som jag bara kommer ihåg andra delen av ”Gör Rotary”. Första ledet var klokt med inte lika lätt att komma ihåg.

 

Plats på scen för guvernör Peter Lindqvist

Jens-Erik Rasmusen, zonkoordinator, höll nästa anföranden. En del intressanta fakta och inspel kring Rotary i världen. Det är trots allt världens största yrkesnätverk. 1,2 miljoner rotarianer i hela världen, 25 000 finns i Sverige. De nordiska länderna är de klubbtätaste, men tillväxten av nya klubbar sker i främst i Afrika.

Ett diagram visades över åldersfördelningen i Rotary Sverige. 75 % av medlemmarna är 60 år eller äldre. Ett diagram över hur befolkningen är fördelad åldersmässigt visades parallellt. Kan väl bara konstatera att Rotary inte riktigt är i samklang med sin samtid på detta område. Ej heller när det gäller jämställdhet. Finns nog ett och annat område till som inte Rotary riktigt är en spegelbild av det samhälle vi lever i. Men det går ju att ändra på.

Jens-Erik ställde en intressant och relevant fråga i sin presentation. ”Om din klubb försvinner imorgon, kommer ditt lokalsamhälle sakna den?” Jag tror tyvärr svaret är nej. Det ska vi så klart ändra på.

 
Under eftermiddagens workshop fick vi tillfälle att träffa grannklubbarna, alltså tillträdande presidenter från Skurups, Svedala och Vellinge kommuner och så klart även den andra klubben i Trelleborg. Båda tillträdande presidenterna för Trelleborgsklubbarna kunde identifiera samma typer av hot och möjligheter, styrkor och svagheter i den SWOT-analys som gjordes av egna klubben. Kul är att vi båda uppfattar varandras klubbar som komplement till varandra.  Dock, genom att de två klubbarna går samman blir den nya klubben nästan tre gånger så stor som vår klubb. Det ger utmaningar för både oss och dem.

 

Dagen gav mig en ny bild av den organisation jag är medlem i. Även om det fanns delar av förmiddagen som totalt fick mitt intresse att vandra ut i solen så bildades ett embryo till agenda för mitt år som president.

 

Medlemmar

Jag ser det som ytterst viktigt att medlemmarna i klubben känner att vi är relevanta för dem. En klubb som erbjuder bra föredrag och att man ska känna en lust att vilja gå på möte med oss. Inte bara för att få ett streck i närvarostatistiken. Jag tycker alla bör fundera på varför man är medlem, kanske främst om man inte besöker vår eller andras klubbar så ofta.

Alla ska känna sig välkomna i vårt gäng. Vi måste få in fler medlemmar som vill vara med och bidra i arbetet. Vi kan inte förlita oss på ett litet järngäng, utan i den bästa av världar vill och kan alla bidra med något. 

Vi måste bli fler. Vår klubb måste bättre spegla samhället av idag. Jag vill att vår klubb får minst fem nya medlemmar under mitt år och mer än hälften ska vara kvinnor.

 

Yrkesnätverket

I dagsläget förknippas Rotary i lite för stor utsträckning med mat och föreläsningar. Grunden i organisationen finns i att det var personer från olika yrken som möttes och nätverkade för, i första hand lokalsamhälles bästa, i andra hand för att göra gott i världen.

Ta vara på de äldre medlemmarnas kunskaper och kontakter. Låt dem bli mentorer till nya medlemmar i deras yrkesroller.

Låt vår klubb och Rotary i sin helhet vara en tillgång för yrkesverksamma. Som medlem får man tillgång till kontakter världen över. Se möjligheterna. Ta möjligheterna.

Vi måste våga göra en kartläggning kring vad våra medlemmar kan och vilka kunskaper, nätverk och kompetenser vi saknar. Vi måste aktivt arbeta för att vi ska kunna bli fler.

 

Med andra ord, under mitt år som president vill jag arbeta med fokus på Medlemmarna och stärka Yrkesnätverket. That’s MY ROTARY

Redo för en heldag med utbildning och nätverkande

 

 

9 reaktioner på ”Tillträdandes tyckande och tänkande

 1. Morning!
  Jag ställer upp på dina tankar, slutsatser och
  Din inriktning för 2017/18!
  Hälsar Fred från Riga

 2. Klokt, hoppas vi får till det med de kvinnliga medlemmarna. Vi måste ju ha målsättningen att mer än hälften av de fem nya ska vara kvinnor, annars blir det konstigt – halvfigurer gör sig inte i statistiken….

 3. Ulf! Kloka och välformulerade tankar inför ditt President-år. Tankar från en som är äldre än genomsnittet är att försöka rekrytera yngre både kvinnor och män.
  Rotaryhälsningar,
  Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s