Ny vecka, ny månad, ny huvudstad – vecka 31

Ny vecka, ny månad, ny huvudstad – vecka 31

 

Den vecka som nu läggs bakom oss har helt och hållet varit dominerad av Ukraina. Jag har med glädje fått lov att besöka ännu en huvudstad i Europa, nämligen Kiev.

Jag måste säga att jag blev mycket positivt överraskad av staden. En otroligt vacker stad. En stad som både har kulturarv, som den hanterar och bevarar, och är modern.  Trots att Ukraina inte är medlemmar i EU, så finns många EU-flaggor i staden. I princip på alla regeringsbyggnader vajar både den ukrainska flaggan och EU-flaggan. Det kan kännas löjligt när jag säger det men det ligger i luften på något sätt att Ukraina vill visa sig som ett EU-land, inta bara ett land som är kompis med Ryssland. Jag tyckte att den subtila nationalismen var väldigt påtaglig. Inga konstigheter i att visa att man är en gammal sovjetrepublik, men nu är det viktigt att visa på sin självständighet. En stat som gör sina val med fokus att vara en del av EU. En sällan upplevd känsla.

Kiev är en mycket vacker och intressant stad att besöka. Jag är också glad över att jag gjorde ett besök till Tjernobylområdet. Ett besök som ”stökade till det”. Jag kan erkänna att jag inte följt utvecklingen hundraprocentigt, men jag tror ändå att jag hade en viss koll på läget. Den koll jag trodde jag hade var inte riktigt med sanningen överensstämmande. Ska säga att jag hade upplevt att området som tömdes på människor hade varit fullständigt omöjligt att bo, leva och verka i. Så är det inte. Folk jobbar på kärnkraftverket i Tjernobyl idag. Det pågår arbete för att bygga nytt. Reaktorn som havererade är inkapslad och ett monument i sig. Ett par hundra meter från reaktorn finns en minnesplats och där är strålningen inte direkt högre än vad som anses vara normal strålning. Jag åt till och med lunch en kilometer från reaktorn och jag överlevde utan problem.

Besöket i Kiev kommer så klart leda fram till blogginlägg, så jag lär återkomma. Behöver samla mina tankar och upplevelser först. En upplevelse som var av den tråkiga sorten var att den Rotaryklubb jag hade tänkt besöka verkade inte finnas. I alla fall inte på det hotell som de sagt sig finnas på. Mycket irriterande och besviken, sviken, känner jag mig.

Förutom besök i Kiev, vilket gjorde att jag besökt min 38 europeiska huvudstad, så var jag förrättare på fem väldigt olika men väldigt trevliga vigslar under lördagen.  Fick dessutom tillfälle att besöka fotograf Peter Löfqvist som har utställning på Valengallerian med bilder från hans resor i Kenya och Ghana.

På vernissage på Valengallerian i Trelleborg

 

Vad bjuder då nästa vecka på? Det blir en ny vecka, en ny månad och en ny huvudstad.

 

Måndagen den 31 juli

Reser till Astana, huvudstaden i Kazakstan

 

Tisdagen den 1 augusti

Reser till huvudstaden i Kazakstan – Astana och världsutställningen

 

Onsdagen den 2 augusti

Semester i Astana

 

Torsdagen den 3 augusti

Semester i Astana

 

Fredagen den 4 augusti

Reser hem från Astana

 

Lördagen den 5 augusti

Vigsel

 

Några hundra meter från reaktorn

2 reaktioner på ”Ny vecka, ny månad, ny huvudstad – vecka 31

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s