Vikingaliv – ett vikingamuseum i Stockholm

Vikingaliv – ett vikingamuseum i Stockholm

Ett tämligen nyöppnat museum på Djurgården i Stockholm är Vikingaliv. Närmsta grannar är Spritmuseet och Vasamuseet.

Välkommen till Vikingaliv

Vackert beläget i en gammal båthall möts besökaren av en trappa upp till själva utställningen.

Trappa upp till vikingatiden

Trevlig och hjälpsam personal möter en. Inträdet på 149 kronor gäller för hela dagen och det är en i stora delar interaktiv utställning.

När jag är där har precis den engelska guidningen börjat. Tjuvlyssnar lite men fortsätter på egen hand. En del klassisk skärmutställning finns, men en hel del rörligt bildmaterial finns. Inspelade små informationsfilmer. Bara på svenska? I alla fall talet på filmerna var på svenska men textat på engelska.

Utställningen

Ett halvt vikingaskepp i utställningen

Jag vill påstå att utställningen är rätt traditionell, trots sina moderna tekniska inslag.

En maskin gjorde mig lite irriterad. Den ställde frågor om vikingatid. Man skulle svara ”sant” eller ”falskt” och så fick man upp att svaret man angivit var ”delvis sant”. Svaret var alltså något man inte kunde svara. Störigt.

Jag tycker det är lite tråkigt att är väldigt svensk. Till exempel så berättar man om viktiga platser under vikingatiden – Uppsala, Sigtuna, Birka och Uppåkra. I ”Capital of Scandinavia” hade det varit läckert att lyfta platser även utanför Sverige. Uppåkra borde fått lite mer utrymme än tre minuter i en film. Inte ens ett ord om Trelleborgen, som ändå är en unik vikingatida anläggning i dagens Sverige.

Det som däremot var imponerande och annorlunda. Nästan värt hela besöket var Ragnfrids saga. En berättelse under elva minuter som man åker igenom i karusellvagnar. En spännande berättelse om Harald, vikingaherren som får resa i österled för att sälja slavar och skinn. Får ta värvning för annan herre och kämpa sig tillbaka till Birka. Ragnfrid, hans fru, är orolig och om Harald inte kommer hem med tre tunnor silver gifts dottern bort.

En bra berättelse. Bra gjord. Det var bara att sitta, åka med och njuta av turen, även om den innefattar ond bråd död och hemskheter.

Fest när Harald återvänt hem till Ragnfrid

Vikingaliv är ett intressant besök i vikingatiden. Traditionellt och modernt. En välsorterad museibutik med rätt många egna produkter. Lite udda saker att ta med sig hem helt enkelt.

Godis från butiken

Totalt sett ett trevligt besök på lite mer än en timme.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s