Musikalen om Tina

Musikalen om Tina

Tina – the musical heter kort och gott musikalen om Tina Turners liv. En berättelse som börjar i Södern, i USA, i Nutbush City. Berättelsen om en flicka som växer upp i ett splittrat hem. Hennes mamma och äldre syster lämnar kvar henne hos den våldsamme fadern efter att han en kväll misshandlat modern. Anna-Mae, som är hennes riktiga namn, växer upp där och som 16 åring flyttar hon till St Louise för att återförenas med modern och systern. Det är här hon går ut på klubbar, möter Ike Turner som upptäcker hennes begåvning.

Vi tas på en osminkad berättelse om kärlek, misshandlad, framgångar och bakslag. En allt annat än en raketkarriär och framgångssaga. Berättelsen börjar och slutar på ett och samma ställe, stunden före hon ska göra entré inför 100 000 åskådare i Rio de Janeiro.

Programbladet i hand. Nu kan ridån gå upp.

Det sceniska

Detta är inte en musikal som är överdådig i sin dekor. Nästan att jag tycker det är lite för avskalat. Det blir mer att man är på en scen än spelar en scen. Däremot finns det vissa scener som verkligen sticker ut. Exempel på det är när de spelar på scen, alltså ett framträdande. Snyggaste scenen tycker jag är Private dancer.

UB UB UB UB UB UB

Sånger och framträdande

I en musikal som handlar om musik är så klart sången viktigt. De som sjunger är duktiga. Ingen prestation sticker väl direkt ut förutom Tina Turner. Hon har i grunden en rätt speciell röst och hon som spelar Tina har verkligen rätt röst och röstresurser. Ike Turner är en otrevlig typ och den rollen spelas bra.

UB UB UB UB UB UB

Musikalen Tina

Sammanfattande omdöme

Det jag gillar med musikalen Tina är att den känns ärlig. Både positivt och negativt ges utrymme. Ungefär som livet är på riktigt. En annan positiv aspekt av musikalen var musiken. De låtar som valts ut sjungs där de passar bäst, vilket gör att de inte alltid kommer i strikt kronologisk ordning.

Musikalen berör mig inte, även om jag blev berörd. Jag tror att det är den bittra verkligheten som berör i kombination med ny kunskap. Att Ike och Tina hade ett stormigt äktenskap och att han misshandlade henne är känt. Visste inte hur svårt hon hade det att komma till toppen. Det blir en märklig blandning av känslor när musikalen är slut. En musikal som visar allt för väl hur verkligheten är, en glädjebägare med smolk i.

Synd att de inte gett ut musikalen som CD. Vissa sånger och tolkningar vill man gärna höra igen.

Avslutningen är helt perfekt. Man får verkligen känsla av att vara på konsert med Tina Turner och hela salen sjunger och dansar med.

UB UB UB UB UB UB

En reaktion på ”Musikalen om Tina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s