Strictly Ballroom i dansens virvlar

Strictly Ballroom i dansens virvlar

Redan vid ankomst försätts man i rätt stämning. I foajén välkomnas man av två, förvisso pappfigurer, av musikalens karaktärer. Perfekt fototillfälle. Vi fortsätts komma i stämning med typisk tävlingsdansmusik i baren och teatersalongen. Man blir sugen på att bjuda upp.

Denna musikal har sitt ursprung i filmen med samma namn. Annorlunda mot andra musikaler sjungs alla sånger av en och samma sångare som också är berättaren. Med tanke på att de nästan på dansar hela tiden är det kanske tur att de inte behöver sjunga också.

Strictly Ballroom handlar om Scott Hannigan, en ung dansare som dansat sedan han var sex år gammal. Hans stora dröm, hans mors och hans tränares är att han ska vinna den stora Dansfinalen. Givetvis finns det motståndare, ett par som alltid vinner. För att öka sina chanser lägger Scott sig till med egen steg. Detta är inte tillåtet enligt Dansfederationens stadgar. En kreativitet som inte uppskattas av Scotts danspartner, tränare, federationens president, övriga dansare – i princip av ingen mer än Scott, hans tyste och undertryckte fader och Fran.

Fran finns hela tiden i dansstudion, men ingen lägger märke till henne. Hon är studions allt-i-allo, som ständigt hunsas runt. När Scotts danspartner får möjlighet att dansa med den regerande dansmästaren lämnar hon Scott, tre veckor före den stora finalen. Scott står utan danspartner, men ingen verkar duga. Fran utmanar honom och de börjar dansa. En amatör och ett proffs. Nya danssteg. Hur ska det gå?

Det sceniska

Det är en rätt fiffig lösning på scen. Det är både avskalat men ändå fullt med detaljer och scenbyten. Orkestern sitter på scen. Hela ensemblen är i princip på scen hela tiden. De befolkar scenen utan att spela. Deras uppmärksamhet är helt riktad mot själva berättelsen, den pågående dialogen eller dansen. Ett intressant och trevligt sätt att fylla en scen. Avskalat men ändå fullt. De var också med för att ta in och plocka fram olika rekvisita. Det var bara huvudkaraktärerna som kom och gick.

UB UB UB UB UB UB

Sång och framträdande

Det var ett något udda greppet att alla sånger sjungs av en person eller hela ensemblen. Musikalen har inga egen sånger, utan det är versioner av kända sånger. Sånger som sjungs i ett annat tempo än originalet, i ett dansant tempo. Har man sett tv-programmet Let’s Dance förstår man konceptet.

Om inte sången var så speciell så var dansen så mycket bättre. Imponerande hur de alla dansar så bra och intensivt. Vill man gå på en musikal för dansens skull är Strictly Ballroom helt rätt.

UB UB UB UB UB UB

Avslutande omdöme

En rolig detalj är att dialogen är på australiensiska. Det hela utspelar sig i Australien, så det är kul att det även märks på scen.

En musikal som handlar om dans med många dansnummer i sig. Bra och underhållande dialog. Duktiga skådespelare. Bra, roligt och underhållande. En kul kväll helt enkelt. Lite synd att inte musiken fanns på CD. Det man tar med sig är dock minnet av många duktiga dansare och vackra dansnummer. Inte konstigt att man dansar hemåt i Londonnatten.

UB UB UB UB UB UB

Scott och Fran kysser varandra på slutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s