Visioner för Victoria

Visioner för Victoria

 

Än en gång har debatten kommit igång kring den framtida placeringen av Victoriasalongen. Jag minns än det samtal jag hade en gång i tiden, som kommunstyrelsens ordförande, men dåvarande ordförande för AB TrelleborgsHem. När han ringde en morgon och presenterade upplägget med att TrelleborgsHem köper Forumtomten för att utveckla till bostadsområde och säkra upp Victoriasalongens framtid. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Jag gillade i och för sig tanken på att ha salongen i nära anslutning till Sjöfartsmuseet. Men, nu är salongen nedpackad och undanstuvad och dess framtid skriven i stjärnorna.

Jag har tidigare framfört en lösning och jag slår ett slag till för den. En lösning som löser flera frågor samtidigt på ett smidigt sätt.

Det pågår diskussion kring behov av parkeringshus i centrala Trelleborg, till följd av olika förtätningsprojekt och att staden växer. I den fördjupade översiktsplanen för Trelleborg pekas det ut att ett parkeringshus behövs söder om Hamngatan, antingen öster eller väster om Ångkvarnen. Personligen tycker jag att det kanske är mer lämpligt att anlägga ett nytt, modernt, funktionsdugligt och snyggt parkeringshus på den plats som idag redan är parkeringsplats. Inspiration till detta finns att hämta i världen, både nära och fjärran om så skulle behövas.

För att göra parkeringshuset till mer än en betonginstallation ser man så klart till att fasaderna får växter. Varför låter man inte bottenplanet få butiks- och restaurangytor? På så sätt kan vi äntligen komma igång med utbyggnaden av Sjöstaden på de mest attraktiva platserna i centrala Trelleborg. Skapa stråk i tämligen havsnära lägen. Kanske kan man få Trelleborgs Hamn AB att använda andra uppställningsytor än de mest centralt belägna i staden för att vi trelleborgare ska få se sjön?

Högst upp i detta nya, moderna parkeringshus anlägger man så klart restaurang Victoria. En gammal del där Victoriasalongen med tillhörande röksalong får fullt funktionsdugliga ytor. En del som är modern och kan användas dagligdags. På så sätt ser vi till att Victoriasalongen hamnar i ett hamnnära läge och kan användas varsamt men med kärlek samtidigt som det finns en restaurang som möter dagens krav på tillgänglighet och modernitet.

Flera problem löses på en och samma gång. Victoriasalongens framtida placering, behovet av parkeringsplatser i centrala Trelleborg och byggstart i Sjöstaden. Varför vänta?

 

Ulf Bingsgård
Engagerad trelleborgare

 

…………………………………
Denna text publicerades som insändare i Trelleborgs Allehanda den 17 juli 2018.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s