Himmelsk Så som i himmelen

Himmelsk Så som i himmelen

Ännu en film har blivit musikal. Kay Pollaks film från 2004 hade premiär som musikal för en vecka sedan. Detta är berättelsen om den hyllade världsdirigenten, Daniel, som till följd av sjukdom får hoppa av sitt häktiska liv och flyttar hem till sin barndoms by. En by som han och hans mor mer än gärna lämnade en gång i tiden. Knappt har han hunnit flytta in i den gamla skolan förrän han uppvaktas för att bli körledare för byns kör. Något motvilligt tar han på sig detta uppdrag. Motvilligt eftersom han flyttade till byn för att komma bort från musiken och krav. Bara lyssna till tystnaden och ta det lugnt.

Idyllen i byn är skenbar. Som alltid finns det något under ytan. En man som misshandlar sin fru. En fru som inte vågar lämna. En präst som lite för övertygad om sin tro och förträfflighet. Den ständigt pladdrande handlaren. Kvinnan som söker sitt livs kärlek och hittar många män på vägen. En by med många livsöden. Mycket händer. Alla ser. Ingen säger något.

Och mitt i allt detta finns en kyrkokör som är i behov av en ny körledare. En kör med glada amatörer som under Daniel ledning blir riktigt bra. Så bra att de anmäler sig till en internationell körtävling i Wien, vilket visar sig bli ödesdigert för Daniel.

Taktpinnen höjs redan i foajén

 

Det sceniska

Dekoren som valts är väldigt enkel och avskalad. Obehandlad träpanel för tankarna till landsbygd. En känsla av enkelhet. Många olika scener illustreras och scenbytena är många.

De olika miljöerna illustreras med små detaljer. Jag kan ändå tycka att man skulle kunna kosta på sig lite mer. I princip samma träpanel genom en hel föreställning blir lite tråkigt. Jag förstår den konstnärliga tanken, men jag delar inte uppfattningen.

UB UB UB UB UB UB

 

Framträdande och sång

Utan tvekan är detta en mycket duktig ensemble när det gäller sång. Enskilda sånger och körsång varvas och dialogen är stundtals fyndig och rolig. Väldigt övertygande skådespel.

Sången ”Gabriellas sång” är en underbar sång från filmen. Att få höra den från scen är helt magiskt. Rysningar går i vågor genom kroppen när den sjungs. Inte den enda sången som är bra men den enda med konstanta rysningar.

UB UB UB UB UB UB

 

Avslutande omdöme

Musikalen Så som i himmelen är en välspelad musikal med många bra sånger och musik. Duktig ensemble.

Dekoren är enligt mig lite för tråkig.

Berättelsen är i grunden rätt sorglig. Det är ingen musikal man går på för att bli glad av. Däremot ger musiken otrolig energi.

Jag hoppas verkligen att denna musikal blir inspelad på skiva. Här är många sånger som är värda att spelas utanför teatersalongen. En verklig upplevelse på plats som man vill kunna ta sig med hem.

UB UB UB UB UB UB

Ensemblen får välförtjänsta stående ovationer efter föreställningen av Så som i himmelen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s