Ny energi in i klubben när vi växte

Ny energi in i klubben när vi växte

Trelleborg-S:t Nicolai Rotaryklubb hade under ett antal år haft ett ungefärligt medlemsantal på 35 rotarianer. Medlemsutvecklingen var nog rätt representativ för många Rotaryklubbar, någon som tillkom och någon som lämnade vart år. Oftast 50 % närvaro vid klubbens sammanträden. Inför Rotaryåret 2017-2018 sattes målsättningen att vi skulle få fler aktiva medlemmar.

Ett antal olika samverkande aktiviteter genomfördes. Under en klubbafton fick medlemmarna skriva ner vilka yrken, branscher eller företag som vi ansåg att vi saknade i klubben. När det var gjort fick medlemmarna läsa upp sina svar och därefter tänka efter, skriva ner vilka egna kontakter man hade i nämnda kategorier. Sista steget i utmaningen var att ta kontakt med dem och bjuda med till klubben.

Inför året hade även uppmaningen varit att alla medlemmar skulle ta med minst en gäst under året. Detta var dels för att visa vad Rotary är och klubben gör, dels för att se om det fanns möjliga nya medlemmar bland gästerna.

En viktig pusselbit var också samverkan mellan programkommittén och medlemskommittén. Potentiella medlemmar bjöds in för att hålla föredrag.

De olika aktiviteterna gav en lista på 15 personer som valdes ut och fick brevledes en inbjudan till en informationsträff. Drygt hälften tackade ja till inbjudan. Informationsträffen ägde rum på ett företag ägt av en av klubbens medlemmar, på en annan dag är klubbens ordinarie mötestid. Vi bjöd enkelt på landgång. Med på mötet var fyra rotarianer och gästerna. Vi berättade om vad Rotary är och varför vi själva valt att bli rotarianer. Vi berättade om allt det goda med Rotary, men var också noga med att påtala vikten av närvaro och att man förväntas bidra när man är med. 

Vår informationskväll 2018
Informationskvällen 2019

Därefter påbörjades en två månaders provperiod. Våra gäster blev ”prospects” och behandlades som en blandning av gästande rotarianer och klubbens egna medlemmar. Det vill säga att de behövde inte bli införd av någon för att få vara med på mötena. De hälsades särskilt välkomna vid mötets början men behövde inte sitta vid presidentens bord. De snarare uppmanades att ha olika bordssällskap varje gång. Dessutom visade klubbens medlemmar stor nyfikenhet och gästvänlighet gällande våra prospects. Information kring veckans program fick de via Messenger, vilket gjorde att de där också kunde chatta med varandra inför mötena.

När de två månaderna led mot sitt slut fick de uppmaningen att fundera på om de ville bli medlemmar eller ej. De som ville detta skrev en intresseanmälan med kortfattat CV. Dessa behandlades av styrelsen och gick på sedvanlig remissrunda till klubbens medlemmar.

I samband med klubbens sommarfest på Trelleborgen, veckan före presidentskiftet, upptogs de nya medlemmarna i klubben. Förutom sin namnbricka och Rotary-nål fick de en Rotary-tygkasse innehållande en Rotary t-shirt.

Nya medlemmar intagna vid klubbens 35 årsjubileum på Trelleborgen

Även under Rotaryåret 2018-2019 genomförde vi denna medlemsvärvningsaktivitet. På två år fick klubben nio nya medlemmar, en som återvände till oss, tre transfermedlemmar och ledarhunden Gibson blev hedersmedlem. Detta gav oss en bredare medlemsbas, en ökad mångfald och en lägre medelålder plus mer energi in i klubben. Mer energi både från de nya medlemmarna och klubbens tidigare.

Ett gäng glada nya medlemmar i Rotary

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s