Mycket på gång i kampen mot polio

Mycket på gång i kampen mot polio

Jag fick även i år uppdraget av guvernören att samla in och samordna de olika evenemangen kring World Polio Day som sker i distriktets Rotaryklubbar. Mycket glädjande är det att kunna notera att det i år är dubbelt så många olika evenemang runt om i distriktet jämfört med förra året.

World Polio Day – Världspoliodagen – är lördagen den 24 oktober. Många klubbar väljer att göra aktiviteter i samband med ordinarie möte i veckan, vilket gör att vi nu går in i en World Polio Week i vårt distrikt. Min önskan är att ni ser till att dokumentera vad ni gör, i både text och bild och sprid detta

Distriktet kommer genomföra ett evenemang på Burlövs Centrum. Ambitionen är att det ska vara möjligt att delta i detta både fysiskt och digitalt. Platsen är den butiksyta som Burlöv Rotaryklubb och Burlöv-Karstorp Rotaryklubb använder sig av för sina ordinarie möten. Ett samarbete klubbarna emellan samt med guvernörens hemmaklubb Lomma-Bjärred Rotaryklubb. Mer information finns här. 

Ett annat samarbete som aviserats är det mellan Simrishamn Rotaryklubb och Hammenhög Rotaryklubb. Tanken är att de kommer vara på torget i centrala Simrishamn mellan kl 11-13, sälja End Polio Now-pennor och informera om Rotary och vårt arbete mot polio. 

nfd

Även bland klubbarna i Helsingborg diskuteras det gemensamma aktiveter och om möjligt aktiviteter ute på stan. Från Helsingborg-Magnus Stenbock Rotaryklubb har jag fått veta att de kommer avsätta pengar denna månad till End Polio Now. 

Malmö-Västra hamnen Rotaryklubb drog igång en insamling via Facebook den 24 september med målet att samla in minst 5 000 kronor fram till den 24 oktober. En insamling primärt riktad mot sidans externa följare. Klubben kommer låta överskottet från vinlotteriet tillfalla End Polio Now. 

Vad gäller drycker så har Malmö-Öresund Rotaryklubb tagit fram ett paket med öl, lättöl (2,2 %) och folköl (3,5 %). Ölen kommer från Hönsinge Hantwerksbryggeri och är försedda med specialdesignade etiketter. De kommer att ha en klubbfest med respektive och vänner med lotteri till förmån för World Polio Day tisdagen den 20 oktober på restaurang Chilla, Medeon, Mobilia med start kl 18.

Malmö-Slottstaden Rotaryklubb kommer ge överskottet av klubblotteriet under oktober månad till End Polio Now.

Lund-Ideon Rotaryklubb kommer under oktober månad låta alla insamlade pengar gå till End Polio Now. Det finns dessutom en spargris i klubben till vilken pengar skänks när det finns anledning. Anledning till donation till spargrisen är när någon medlem varit i tidningen, fyllt år, haft namnsdag eller haft en händelse privat eller jobbmässigt. Klubben har dessutom antagit guvernörens 58-öresutmaning vilket skulle ge 13 000 om alla medlemmar antar utmaningen.

I Glumslöv kommer Landskrona-Glumslöv Rotaryklubb tillsammans med Rotaract Glumslöv-Rydebäck (under bildande) arrangera en tipsrunda. De kommer stå i byn, bjuda på kaffe och sälja End Polio Now-pennor. Samarbete med Frivilliga Brandkåren som visar sin nya brandbil och tar upp anmälningar till HLR-kurser. Ett tillfälle att träffas, både rotarianer och bybor, ute i friska luften och göra gott. Det hela kommer äga rum utanför Matöppet Glumslöv. Dessutom kommer Nattvandring i Glumslöv i samarbete med Glumslöv FotbollsFörening vara delaktiga i lördagens aktivitet.  

Från Svedala Rotaryklubb rapporteras att de i oktober kommer ha ett lite annorlunda upplägg kring sitt projektlotteri. Normalt sett kostar en lott i projektlotteriet 20 kronor. Under oktober månad säljs en lott och en End Polio Now-penna för paketpriset 50 kronor. Vinsterna är donerade och all behållning går till End Polio Now.

När Malmö-Södra Rotaryklubb i veckan hade Past presidentträff efterskänktes måltidsavgiften till förmån för End Polio Now. Dessutom säljer klubben End Polio Now-pennor i samband med ordinarie klubbmöten.

En av medlemmarna i Malmö-Möllevången Rotaryklubb, Dan Chronberg, har skrivit boken ”Från Vinslöv till Addis Abeba: En byggargosses krokiga vandring”. En personlig berättelse om udda händelser och skeenden ofta långt utanför byggandets värld runt i världen under 30 år. För varje såld bok ger författaren 50 kronor till klubben som läggs i en pott till End Polio Now. Klubben kommer sedan lägga lika mycket pengar i bidrag till kampen mot polio.

Lund International Rotary Club uppmanade sina medlemmar att via sociala medier sprida information kring World Polio Day och Rotarys arbete kopplat till polions utrotande. Medlemmarna uppmanades att samtala om detta vid lämpliga tillfällen i sociala sammanhang.

I samband med ordinarie veckomöte i Malmö-City Rotaryklubb genomfördes en insamling till förmån för End Polio Now.

I Malmö-Lorensborg Rotaryklubb kommer insamling ske bland klubbens medlemmar i samband med ordinarie klubbmöte till förmån för End Polio Now.

Från Lund-Kloster Rotaryklubb rapporteras att klubben kommer göra en inbetalning direkt till End Polio Now.

Bjuv Rotaryklubb skänker överskottet från klubbens julfest 2019 på 10 000 kronor till kampen mot polio. Vanligtvis brukar klubben även skänka överskottet av lotteriverksamheten i samband med julmarknaden på Wrams Gunnarstorp som brukar äga rum i Allhellgonahelgen. I år är denna julmarknad inställd.

Eslöv-Sallerup Rotaryklubb kommer avsätta intäkterna från sitt veckolotteri samt via medlemmarna sprida budskapet kring End Polio Now.

Hörby Rotaryklubb planerar en utomhusaktivitet under Världspoliodagen i Fulltofta Naturcenter. Förutom att informera om Rotary och kampen mot polio kommer de sälja sin egen andelshonung och ta deltagare ut på så kallad ”breathwalkning” i naturen.

Vanligtvis brukar Falsterbo-Skytts Rotaryklubb genomföra en aktivitet på Toppengallerian i Höllviken, Läkarbänken, där läkare i klubben kollar blodtryck och får in bidrag till End Polio Now. I år kan inte den aktiviteten genomföras men klubben köpte in 300 End Polio Now-pennor istället.

Höör Rotaryklubb kommer den 29 oktober ägna sitt möte åt polio. En av medlemmarna, Anders Hedve, kommer berätta om hur det var att som barn drabbas av polio och sedan dess leva med konsekvenserna. Klubben kommer även köpa in End Polio Now-pennor.

I Landskrona-Citadell Rotaryklubb har en utmaning gått ut till medlemmarna. De uppmanas att frivilligt skänka ett bidrag till End Polio Now och då kommer lika mycket skänkas från klubben, dock minst 3 000 kronor. Dessutom kommer det läggas upp informationsfilm på klubbens Facebook kring End Polio Now och man hoppas på uppmärksamhet i lokal media.

I samband med ordinarie veckomöte kommer Ystad-Tornväktaren Rotaryklubb, både den 20 och 27 oktober, uppmärksamma World Polio Day samt skickar bidrag på 5 000 kr till End Polio Now.

Under ordinarie lunchmöte, måndagen den 26 oktober, kommer Sonja Andersson hålla föredrag om Rotarys poliobekämpning för Kävlinge Rotaryklubb. Det blir berättelser om möten med FN-ledningen i Afrika, utmaningarna med poliovaccineringen i Nigeria samt framtida strategier kring Pakistan. Behållningen från dagens lotteri kommer tillfalla End Polio Now.

En annan klubb som gör ett arrangemang i anslutning till Världspoliodagen är Skurup Rotaryklubb. Om vädret tillåter, i samband med ordinarie klubbmöte den 26 oktober, kommer de ta en promenad i parken vid Svaneholms slott. Den som deltar i promenaden lägger 100 kronor eller mer i bidrag till End Polio Now i startavgift. 

Den 4 november kommer Burlöv Rotaryklubb och Burlöv-Karstorp Rotaryklubb ha öppet hus i sin lokal på Burlövs center. Under denna dag kommer klubbarna informera om Rotary och sälja End Polio Now-pennor.

Trelleborg Rotaryklubb har lovat att i ett av sina radioprogram i november, den 6/11 med repris den 20/11, prata om polio och Rotary. 

Den 10 november planerar Höganäs Rotaryklubb tillsammans med Höganäs-Kullen Rotaryklubb och Mölle-Arild Rotaryklubb ett event under namnet ”Utomhusmöte i pandemins tecken med Gunnel Wounsch”. Det är ett föredrag av historiekunniga Gunnel Wounsch som berättar om Höganäs historia och om kolerapandemin som härjade. Det blir korv med bröd från Per i Viken och därefter en promenad och umgänge under luftiga former.
Överskottet av deltagaravgiften går till End Polio Now.

I december kommer en vinprovning arrangeras av Höganäs Rotaryklubb och överskottet kommer tillfalla End Polio Now.

Och min egen klubb då? Trelleborg-S:t Nicolai Rotaryklubb kommer stå ute på gågatan i Trelleborg mellan klockan 10-14 och sälja End Polio Now-pennor och prata om Rotary. Det är så kallad Långlördag/Shoppinglördag med en del olika aktiviteter på stan och Rotary är så klart med.

En del klubbar har köpt End Polio De senaste veckorna har mer än 1 600 pennor sålts. Detta innebär att lite mer än 160 dollar har kunnat ges i bidrag till End Polio Now.

En penna kostar 20 kr/st. Då går drygt en dollar till kampen mot polio. För varje dollar som Rotary samlar in bidrar Bill and Melinda Gates Foundation med två dollar. Tre dollar är vad som behövs för att vaccinera ett barn till ett poliofritt liv.

2 reaktioner på ”Mycket på gång i kampen mot polio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s