Snart World Polio Day

Snart World Polio Day

Delar av detta inlägg är hämtat ur ett meddelande jag skickade till distriktets 56 presidenter.

Idag skriver vi den 24 augusti. Anledningen till att jag idag skriver till dig är att det är två månader till den 24 oktober, World Polio Day. Distriktets klubbar har de senaste åren, på olika sätt, uppmärksammat denna dag. På vår hemsida finns en artikel kring det vi gjorde med anledning av World Polio Day förra året. Informera dig och inspireras till nya aktiviteter genom denna eller denna artikel.

I år sätter vi ribban högt. Min ambition är att vi tillsammans med andra distrikt i Sverige genomför en insamlingsgala söndagen den 24 oktober mellan kl 16.00-18.00, live från vår studio. RI President Shekhar Mehta kommer dyka upp via länk med en hälsning till oss. Elisabet Bava, rotarian och polio-överlevare, kommer till studion och berättar om hur hennes liv varit. Dr Shahin Huseynov från WHO kommer ge oss en uppdatering av polioläget i världen. Vi kommer även lyssna till Judith Diment, ledamot i Rotary Internationals PolioPlus-kommitté och Leif R Carlsson, zonkoordinator för End Polio Now.

Givetvis blir det underhållning men det kanske viktigaste inslaget kan ni bidra med.  Min tanke är att under programmets gång ha inslag från olika delar av distriktet och övriga deltagande distrikt om vad klubbar gjort med anledning av och inför World Polio Day. Lyft frågan i klubben och fundera vad ni vill göra med anledning av World Polio Day. Olika typer av insamlingsaktiviteter eller andra typer av aktiviteter som lyfte och belyser frågan. Vi kan fixa fram informationsmaterial.

Det finns också EndPolioNow-pennor och EndPolioNow-halsdukar om så skulle behövas. En halsduk kostar 150 kr/st och då går 50 kronor till kampen mot polio. En penna kostar 20 kr/st och då går lite mer än 10 kronor till kampen mot polio.


Tack vare Bill and Melinda Gates Foundation så växlas varje dollar som Rotary samlar in till tre. Så en penna samlar in en dollar, en halsduk fem dollar. Med hjälp av uppväxlingen blir det tre dollar per såld penna och femton dollar per såld halsduk. Kostnaden för att vaccinera ett barn är tre dollar.

Börja tänk och planera redan idag.  Vi är väldigt nära nu. Ett fåtal fall av polio finns i dagsläget inrapporterade. Men, vi kan inte sluta förrän vi är färdiga. Vi får inte ge upp när vi är inne på upploppet. Vi måste hålla vårt löfte till världen – Rotary lovade 1985 att vi skulle se till att polio utrotades. Snart är vi där och vi når målet om vi jobbar tillsammans. 


För egen del kommer jag nu på lördag, den 28 augusti, mellan kl 10-13, stå utanför Bengtssons Menswear på Corfritz Beck-Friisgatan i Trelleborg och sälja både pennor och halsdukar. Kampen mot polio får inte sluta förrän vi nått i mål.

Det är nu fyra år sedan det senaste fallet av vilt polio upptäckts utanför Afghanistan och Pakistan.
Fåtalet fall har upptäckts i år i dessa båda länder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s