Långsiktighet och förnyelse

Långsiktighet och förnyelse

Två ord flög genom mina tankar i onsdags under Rotary Wednesday Night Live när tidigare guvernör, tillika nomineringskommitténs ordförande, Stefan Knutsson meddelade att jag kommer vara Rotary Distrikt 2390 Guvernör för verksamhetsåret 2022-2023.

Det var så klart ingen överraskning för mig, men genom offentliggörandet så blev det ”på riktigt”. Min tilltänkta efterträdare meddelade under oktober månad att hon inte längre var tillgänglig för uppdraget på grund av sjukdom. Nomineringskommittén sammankallades för att hantera den uppkomna situationen. Jag tillfrågades om jag kunde tänka mig att bli guvernör för Rotaryåret 2022-2023. Den fråga jag svarade jakande på.

Detta är en ytterst ovanlig lösning, men den godkändes i förra veckan av Rotary International President Shekhar Mehta.

Det är nog lätt att se detta som att jag bara fortsätter ett år till. Rotary är en organisation som bygger på det roterande ledarskapet. Man ska egentligen inte sitta på en post i flera år utan det ska ständigt bytas ansvarsposter. I ärlighetens namn tror jag att i många klubbar finns det många personer som sitter på samma post i flera år. Dock försöker man ha ny president i klubben varje år.

Jag ser mitt uppdrag som att vara länken mellan Rotary Internationals President och klubbarnas presidenter i mitt distrikt. Leda och inspirera klubbarna och dess presidenter att arbeta i linje med den internationella presidentens intentioner och givetvis övriga instruktioner och regler.

Många, om inte alla, guvernörer före mig har uttalat att de gärna sett att de fått möjligheten att sitta två år på sitt uppdrag. Första året är ett lärande, även om man varit väl förberedd och insatt. Det andra året hade man kunnat göra så mycket mer nytta, säger man. Jag kommer nu hamna i den situationen att få två år i rad.

Under året som är kommer jag ge 100 % av min tid, kraft och energi för att stödja och inspirera klubbarnas nuvarande presidenter, övriga förtroendevalda och medlemmar. Jag är en av ca 530 av Rotary International President Shekhar Mehtas guvernörer.

Inför och under året som är kommer jag ge 100 % av min tid, kraft och energi att stödja de nu inkommande presidenter, övriga förtroendevalda och medlemmar. Jag är detta år en av ca 530 av Rotary International President Jennifer Jones guvernörer.

Jag är glad att jag genom detta kan arbeta mer långsiktigt med det arbete som pågår i våra kommittéer. Ser fram emot att vi kan arbeta över minst två år med projektet med NyföretagarCentrum Öresund kring att utveckla en modell för mentorskap kopplat till Rotary. Viktiga frågor som bygger vårt samhälle långsiktigt genom dels Empowering Girls och dels hållbarhet. Tre projekt/kommittéer som vi skapat i vårt eget distrikt. I dessa frågor är ett år för kort tid, så kanske kan två år ge den långsiktighet som behövs för att nå tydligare resultat och få ett bredare engagemang.

I år är jag guvernör för 56 klubbar och har därmed 56 presidenter att stödja i deras ledarskap. Nästa år har jag 56 nya presidenter att finnas till för. Presidenter och klubbar som ska ha mitt fulla fokus och engagemang. Jag kommer inte ändra mitt grundläggande motto om att ”Rotary ska vara SKOJ” men kommer ta hänsyn till Rotary International President Jennifer Jones budskap och tema för året. Jag kan inte kopiera detta året. Jag måste förnya mig.

Jag kommer inte bara kopiera mig själv, men det är troligt att jag kommer göra saker på liknande sätt under kommande år.
En mycket annorlunda situation som jag med ödmjukhet, nyfikenhet och spänning ser fram emot att få arbeta med. Jag står givetvis inte ensam för jag har ett gott gäng i min distriktsorganisation.

Men, det gäller att jag både är långsiktig och kan förnya mig själv. Det är väl också det som krävs för att man ska kunna efterträda sig själv?

En reaktion på ”Långsiktighet och förnyelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s