Fyra faktorer för framgång

Fyra faktorer för framgång

Pandemin har påverkat oss alla på olika sätt. Som livet var för två år sedan, före pandemin, och som det är nu är två helt olika världar. Vi har ägnat två år av att avprogrammera oss från socialt beteende och att mötas i verkliga livet. Sitta hemma och ha digitala möten blev vad vi hade att förhålla oss till. När vi nu åter ska ”vara som vanligt” inser de flesta att det inte är något som sker av sig själv. Jag kan konstatera efter att ha besökt klubbarna i distriktet finns det tre framgångsfaktorer. Det handlar om empiriska studier av livet i klubbarna. Klubbar som lyckas har inslag av dessa faktorer. Det räcker inte med att bara göra en sak utan det handlar om att arbeta med alla fyra faktorer, olika mycket beroende på den egna klubbens DNA.

Projekt

Det som kan konstateras är att de klubbar som under pandemin ändå gjorde någon form av projekt har lättare att finna tillbaka. Under tider när vi inte kunde träffas fysiskt hade man i alla fall det gemensamt. Något man arbetade med och för under tiden när alla satt på sig egen kammare.

Fördelen med projekt är att de kan sammanföra klubbens medlemmar kring något gemensamt även nu när pandemin inte längre ger oss restriktioner. Det är något som klubbens medlemmar kan samlas kring. Vi kan göra gott tillsammans, trots våra olika bakgrunder och erfarenheter.

Insamling

Lite samma logik som kring projekt. Klubbar som samlat in pengar tillsammans, satt insamlingsmål eller samlat in pengar till specifika ändamål har också haft något som förenat klubbens medlemmar. Förenat när man suttit ensam och bara kommunicerat digitalt.

Fördelen med insamlingar är att det är något som alla kan bidra till. Projekt kräver lite mer arbetsinsatser än insamlingar. Men en insamling för goda ändamål stärker ändå samhörigheten.

Medlemmar

Trots pandemin har det funnits klubbar som arbetat med att få in nya medlemmar. Det kan till och med vara så att de nya mötesformerna, helt digitala eller hybridmöten, gjort det lättare att visa upp för fler vad Rotary är och gör. Nya medlemmar in i klubben ger alltid ny energi. Fler som kommer in med friska ögon, tankar, erfarenheter och engagemang.

Vem är den bästa säljaren för en bil? Den som nyss köpt en ny bil av det märket. Det samma gäller nya medlemmar i Rotary. De sprudlar av intresse och engagemang för organisationen. De är våra bästa ambassadörer. Därför kan man aldrig sluta arbeta för att få in nya medlemmar i klubben och NÄR det blivit medlemmar låta dem engagera sig i de frågor som de brinner för.

Ständiga samtal inom klubben kring medlemmarnas engagemang och hjärtefrågor är viktiga. Det är så man finner nya projekt och insamlingsändamål. Det är så klubben och dess medlemmar utvecklas.

Alternativ

Något man bör ta med sig är det faktum att de klubbar som känner att de äger sin agenda kring var de möts och hur de möts mår bättre. Klubben som aktivt väljer mötesplats eller kanske väljer att ha hybridmöten är starkare. De klubbar som tvingats till nya mötesplatser eller bara återgår till ”samma gamla vanliga” är inte riktigt lika kraftfulla.

Ibland behöver man faktiskt måla om hemma för att få ny energi, även om antalet kvadratmeter och adressen är de samma så ny färg på väggarna ger det en känsla av förnyelse. Nya mötesplatser och nya mötesformer skapar nyfikenhet och förnyelse.

Möte inom Rotary kan ske utanför ordinarie veckomöte. Det handlar om när rotarianer möts och gör Rotary i sin vardag. Öppna upp ögonen för dessa möjligheter genom insamlingar och projekt.

PrIMA är receptet för att få framgång i klubbarna.
Projekt
Insamlingar
Medlemmar
Alternativ

Ingen har tid för Rotary. De som känner att Rotary ger dem mening kommer ge Rotary sin tid. Sin tid för både projekt och driva insamlingar. Men det kräver också att man är välkomnande för nya medlemmar som vill mötas under alternativa mötesformer.

Alla har 24 timmar på ett dygn. Varje timme innehåller 60 minuter. Varje minut består av 60 sekunder.
Vi bestämmer själv hur vi använder den tid vi har. Vi kan förändra världen. Vi kan ligga på soffan. Vi kan välja att göra gott för andra. Vi väljer det som ger mest mening för oss. Det är så vi lever PRIMA liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s