Spektakulära Moulin Rouge bländar

Spektakulära Moulin Rouge bländar

Moulin Rouge – filmsuccén som blivit musikal. Inte helt ovanligt är det att en bok blir en film som blir en musikal. Mer ovanligt är det att musikalfilmer blir scenmusikaler. Mycket har väl det med att det kan vara svårt att fånga filmens alla effekter på scen. Det var därför onekligen med stor spänning jag klev in på Piccadilly Theater i London. Men bit för bit flyttades vi alla till Paris och nattklubben Moulin Rouge och dramat som utspelar sig där.

Publiken är redo

Vi får träffa den amerikanske låtskrivaren Christian som nyss anlänt till Paris. Han träffar bohemerna Toulouse-Lautrec och Santiago som skriver på en bohemisk pjäs med sånger, en musikal skulle man kunna säga. Deras plan är att få Christian att sju för Moulin Rouge stjärnan Satine och därmed övertala henne att övertala Harry Zidler, ägaren av Moulin Rouge att sätta upp musikalen. Zidler planerar att få Satine att övertyga Hertigen (The Duke) att han ska investera i överskuldsatta Moulin Rouge.

Satine misstar Christian för The Duke och börjar förföra honom. Christian blir blixtförälskad. Satine gillar nog också Christian, men sen kommer The Duke och dramat börjar.

The Duke blir huvudfinansiär till den musikal Christian skriver och han tar över ägandeskapet från Zidler på Moulin Rouge. The Duke gillar också Satine, vars känslor för Christian är starkare. Vem vinner Satines hjärta? Hur ska det gå med Moulin Rouge?

Det sceniska

Musikalen finns i hela rummet. Det är inte bara på den fysiska scenen som musikalen spelas. Snygga snabba scenbyten och skådespelare som nästan är ute och går bland publiken. Vi sitter inte på en teater och tittar på. Vi är publiken på Moulin Rouge och njuter av showen.

Det låter kanske konstigt att beskriva det som tredimensionellt. Om vanlig föreställning är tvådimensionell som publiken tittar på så är denna i tre dimensioner och vi är med i skådespelet även om vi bara är publik och tittar på.

UB UB UB UB UB UB

Framträdande och sång

Från första till sista ton är det högt tempo med högkvalitativa sång- och dansnummer. Imponerande högt tempo. Nästan så att man blir anfått under första akten av att bara titta på.

Musikalen har inga egna sånger utan har vävt samman sånger från olika genrer och artister. Detta ger så klart hög igenkänning även om sångerna framförs i nya tempo och sammanhang.

UB UB UB UB UB UB

Sammanfattande omdömen

Förväntningarna var höga och nyfikenheten stor. Skulle det vara möjligt att ta filmen Moulin Rouge till teatern? De inte bara tog filmen till teatern utan också skapade något nytt. Nästan så att man glömmer bort filmen och bara njuter av musikalen. Det var inte en musikalversion av filmen. Det var en musikal.

Stora delar av storyn är den samma men några förändringar har gjorts. Något som bara förstärker känslan av att musikalen är ett självständigt verk. Några sånger finns med från filmen men många nya arrangemang och sånger har kommit till. Bara positiva tillskott.

Moulin Rouge är mer än en musikal. Det är en upplevelse. En upplevelse man tar med sig med glädje i sinnet, även om slutet är sorgligt.

UB UB UB UB UB UB

Ett dansade slut
Den fantastiska ensemblen
Stående ovationer och jubel efter en fantastisk upplevelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s