Fantastiska klassiken Anything goes

Fantastiska klassiken Anything goes

Det är dags för Altantångaren S/S America att lämna sin hemmahamn i USA för en sexdagarsseglats till England. Ombord är en spännande blandning av karaktärer. Billy Crocker som blivit blixtförälskad i Hope Harcourt som är på väg till England med sin fästman Lord Evelyn. Billys chef Elisha Whitney är på väg till England och blir förtjust i änkan Evangeline Harcourt. Reno Sweeny som gillar Billy är den stora stjärnan ombord och är vän till gangstern Moonface Martin som flyr landet under tagen identitet som präst. Moonface kumpan Erma ser till att glädjas över antalet sjömän ombord.

Detta är berättelsen om kärlek och förväxlingar. Inledningsvis mestadels olycklig kärlek men under resans gång landar paren rätt. Det blir några förväxlingar gällande personer samt en och utklädnad. Sånt som bäddar för en underhållande kväll.

Ridån går snart upp

Det sceniska

När en musikal från 1930-talet sätts upp gäller det att stämningen på scen är rätt. Jag tycker det är viktigt att fånga tidsandan, både vad gäller dekoren utformning och utseende. Något som jag tycker att man lyckats bra med.

Det var en klassisk och snygg dekor. Scenen dominerades av Atlantångarens sida, men vi tog snyggt in i hytter och arrest när så behövdes. Klassisk design till en klassisk musikal helt enkelt.

UB UB UB UB UB UB

Framträdande och sång

En musikal av klassiskt snitt måste ha steppdans och storslagna nummer med hela ensemblen på scen. Till tonerna av sången Anything goes avslutas första akten på detta sätt.

Storslagna nummer med hela ensemblen. Sång- och dansnummer av högsta klass. Musiken är också en ren njutning och en dialog som lockar till skratt. Någon liten flört med publiken också. Vad mer kan man begära?

UB UB UB UB UB UB

Sammanfattande omdömen

Det var spännande att få se denna klassiska musikal skriven av Cole Porter. Få ett sammanhang till alla dessa odödliga musikalsånger. Ska nog erkänna att några sångers sammanhang överraskade lite. På något sätt är ju Reno Sweeny huvudkaraktären med tanke på hennes bärande sånger även om berättelsen mest handlar om Billys kärlek till Hope.

Sångerna, stämningen, replikerna, humorn, värmen på scen och skådespeleriet fungerade fint tillsammans. Något som belönas av publiken när salongen efter flera sånger applåderar mer än bara artigt.

Det var en verklig upplevelse att få se Anything goes.

UB UB UB UB UB UB

Den duktiga ensemblen belönas rikligt med applåder efter föreställningen

Några ord om Barbican Centre

Jag brukar inte kommentera teatern där musikalen spelas på. De flesta teatrar är från 1980-talet och har givetvis den glans som tidsandan gav. Kristallkronor, takmålningar och gladguld tillhör det vanliga utseendet på teatern. Därför var det en upplevelse i sig att få besöka Barbican Theatre som ligger i Barbican Centre, Europas största anläggning för kultur. Ett överflöd av betong byggt 1982. En upplevelse i sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s