Vart tog besparingen vägen Sven?

Pressmeddelande:

Vart tog besparingen vägen Sven?

 I Trelleborgs Allehanda idag den 7 mars framgår det att kostnaderna för den politiska organisationen blev mycket högre än utlovat. Detta föranleder att oppositionsråd Ulf Bingsgård (M) frågar Arvodesberedningens ordförande Sven Lindkvist (S):

” – Hur kunde det bli så här? ”

Den nya politiska organisationen innebar neddragningar med 30 platser i de kommunala nämnderna. Dessutom sänktes oppositionspotten från 150 % till 135 % som sedan fördelas i arvode till oppositionsråden för De borgerliga, Moderaterna och Liberalerna, och Sverigedemokraterna. De politiska sekreterarna togs också bort.

” – Neddragningen av platser i nämnderna kan ifrågasättas ur ett demokratiskt perspektiv. Det motiverades bland annat med att kostnaderna skulle sjunka. Istället visar Trelleborgs Allehandas kartläggning att kostnaderna ökat med 25 %. Maktkoncentrationen har ökat. Kostnaderna har ökat. Hur går detta ihop?” undrar Ulf Bingsgård, i en kommentar till den nu inlämnade interpellationen.

Svar och debatt i frågan förväntas på kommunfullmäktige måndag den 21 mars.

——

 

Nedan följer interpellationen i sin helhet                                      

Interpellation
Till Arvodesberedningens ordförande Sven Lindkvist (S) gällande kostnaderna för den politiska organisationen 

När Kvartetten tillträdde utlovades en politisk rivstart till lägre kostnader. Vad som hände med de politiska rivstarten låter jag vara osagt. Däremot har det av Trelleborgs Allehanda gjorts gällande att kostnaderna för den politiska verksamheten blivit högre, trots löfte om motsatsen.

I samband med att det nu gällande arvodesreglementet antogs utlovades det från talarstolen av Arvodesberedningens ordförande att kostnaderna skulle bli lägre. Detta ifrågasattes av mig, men då fick jag svaret att det bara var att gå hem och räkna på det. Antalet förtroendevalda minskades, med motivering att kostnaderna skulle bli lägre. Oppositionen drog sitt strå till stacken, då arvodespotten för oppositionsråden minskades från 150 % till 135 % samt att de politiska sekreterarna drogs in.

Nu, när det första året gått verkar det som att oppositionens farhågor besannades. Kostnaderna verkar ha blivit högre och inte lägre, i alla fall enligt Trelleborgs Allehanda den 7 mars 2016.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga Arvodesberedningens ordförande Sven Lindkvist (S):

– hur mycket billigare anser du att den nya politiska organisationen blivit? Vänligen svara både i procent och i kronor.

 

Trelleborg 2016-03-07

Ulf Bingsgård (M)
Ledamot i kommunfullmäktige

 

Vart tog besparingen vägen?

Vart tog besparingen vägen?

 

En reaktion på ”Vart tog besparingen vägen Sven?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s