Fackligt arbete i fokus vid besöket från Wuhan

Fackligt arbete i fokus vid besöket från Wuhan

 

Jag tog emot en delegation från Wuhan i provinsen Hubei i centrala Kina. Staden har drygt tio miljoner invånare och är belägen där Yangtzefloden och Hanfloden möts. Den stad som är idag är en sammanslagning av tre städer. De berättade också om att staden har vuxit otroligt fort sedan industrialiseringen av Kina. En stad med 5 000-åriga rötter i historien, till tiden före Kina fanns.

 

Delegationen från Wuhan möter Trelleborgs kommun

Delegationen från Wuhan i Trelleborg

 

Delegationen var sammansatt av ett antal högre personer inom fackföreningsrörelsen. De var under ledning av Li Danfang som är Executive Deputy Chairman, All Wuhan Federation of Trade Unions. Övriga i delegationen var Zhang Qi, Director, All Wuhan Federation of Trade Unions Funding Review Committee, Wang Jianzhang, Executive Deputy Chairman, Xinzhou District Federation of Trade Unions, Huang Yong, Director, Directly Under All Wuhan Federation of Trade Unions, Fang Huahui, Executive Deputy Chairman, Jianghan District Federation of Trade Unions samt Zhang Dezhong, Executive Deputy Chairman, Dong Xihu District Federation of Trade Unions.

Från Trelleborgs kommun var även Magnus Dahlberg, personalchef, och Lena Nilsson, lönechef, med för att träffa denna delegation.

Eftersom denna delegation var helt inriktad och intresserad av fackliga frågor, försökte jag lägga mer tonvikt i presentationen kring personalen och fackets inflytande och betydelse i Trelleborgs kommun. Det var bra att både Magnus och Lena var närvarande, för de kunde ge svar på frågor som var mer vardagsnära i arbetet mellan fackliga förtroendevalda och arbetsgivarens representanter.

Går det att på en timme berätta om Trelleborgs historia, nutid och framtid samt förklara den svenska modellen på arbetsmarknaden? Svaret är tyvärr nej, men vi gjorde i alla fall ett gott försök. För varje fråga som kommer upp ser man ändå skillnaderna i våra system och ju mer man försöker förklara, desto mer ser man skillnaderna.

Ett samarbetsavtal presenterades från deras sida. I och för sig tror jag att det hade varit bra om ett sådant skulle komma på plats. Men, ingen av oss närvarande hade mandat att för de fackliga organisationerna i Trelleborgs kommun underteckna ett samarbetsavtal med fackföreningsrörelsen i Wuhan.

Tacket från facket i Wuhan

Tacket från facket i Wuhan

 

En reaktion på ”Fackligt arbete i fokus vid besöket från Wuhan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s