Seg Dirty Dancing i Köpenhamn

Seg Dirty Dancing i Köpenhamn

 

Svårt att få biljetter. De säljer som smör i solsken. Kritikerrosad. Ja, det var detta som lite lockade mig till att önska mig biljetter till Dirty Dancing i Köpenhamn i 40-årspresent. Extra spännande var det för att föreställningen sätts upp på Operaen. Sen skulle det bli spännande att se om man lyckades förflytta kultfilmen till scen på ett bra sätt.

 

Salongen är fylld av en förväntansfull publik.

Salongen är fylld av en förväntansfull publik.

 

Den tunna storyn bygger på den unga oskylda Baby som på sommarresorten Kellermans träffar dansläraren Johnny och förälskar sig. En lugn skön sommar någonstans i USA i början av 1960-talet.  Stort fokus är på dansen, eftersom Johnny på några få dagar ska lära Baby att dansa, värdigt ett proffs. Detta för att Johnnys ordinarie danspartner blivit gravid och ska genomgå en abort. Missförstånd, misstolkningar och romantik blandas. Men, allt löser sig i slutet när Johnny kommer tillbaka och deklarerar för Babys far ”Nobody puts Baby in a corner” och så kommer den fantastiska avslutande dansscenen. Baby och Johnny blir ett par, både på dansgolvet och i verkligheten.

 

Det sceniska

Stora bildskärmar försätter oss på olika platser. Jag kan tycka att bildspråket blir lite väl överdådigt och inte så passande. Skalan på bilderna är helt fel i förhållande till personerna tycker jag. Förutom bildskärmarna så kommer mer traditionell dekor in, vilket balanserar upp det storslagna.

 

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Framträdanden, sång och dans

Jag fick känslan av att många sånger var inspelade. Kanske inte det var så, men känslan var mer att det var en CD i bakgrunden än riktiga sångare och musiker som spelade på plats. Vissa scener visade upp spelande musiker.

En av de som sjöng absolut bäst var Robert Bengtsson, bördig från Trelleborg, spelande rollen som kapellmästaren Tito. Detta skriver jag inte bara för att jag känner honom och för att han är från Trelleborg. Han var duktig.

Karaktären Neil Kellerman, barnbarnet till ägaren av Kellermans, var den som levererade bäst skådespelarmässigt.

Men, Dirty Dancing är inget utan alla danser. Det var fantastiskt duktiga dansare. Ren glädje att se hur de dansade och underhöll. Verkligen en eloge för deras prestationer.

 

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Avslutande omdöme

En förklaring till att Dirty Dancing fått så stor uppmärksamhet i Danmark kan vara att huvudrollsinnehavaren spelades av en världskändis. I alla fall världskändis i Danmark 😉 Det märktes på suckarna från publiken och wowningarna när han visade sin bara bringa. Då flämtade kvinnorna i publiken till.

Personligen tyckte jag att det fanns en scen som blev riktigt osmaklig. Första aktens sista scen är kärleksscenen mellan Johnny och Baby. En kärleksakt som genomförs till publikens taktfasta klappande, i takt  med.. ja.. gissa…

Dirty Dancing är en lång föreställning. Två timmar och drygt 45 minuter inklusive 20 minuters paus. Det är imponerande att man kan hålla på så länge, med tanke på att filmen en timme och 40 minuter lång. Tyvärr så kändes det i slutet av både första och andra akten att slutet gärna fick komma.

Dansarna var absolut bäst, men det motiverande ändå inte att dra ut så långt på själva föreställningen. Avslutningsscenen höll riktigt hög klass. Så, på totalen en trevlig kväll i gott sällskap. Vi hade dessutom ätit och druckit gott tidigare på Operaen. Trevligt, men segt.

 

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Ensemblen tackar för sig

Ensemblen tackar för sig

2 reaktioner på ”Seg Dirty Dancing i Köpenhamn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s