Pangsuccé för Bullets over Broadway 

Pangsuccé för Bullets over Broadway 

 
När jag fick veta att Woody Allen hade varit involverad i musikalen Bullets over Broadway kände jag mig genast skeptisk. Gillar inte direkt hans filmer och undrade hur detta skulle ta sig ut i musikalform. Men, en hel del kändisar är med i rollistan så det blev en biljettbokning. Musikalen har nyligen haft premiär och salongen var nästan fullsatt.

Bullets over Broadway spelas på Göta Lejon

Bullets over Broadway handlar om den smått neurotiske manusförfattaren David som skrivit en pjäs han vill regissera själv. Detta för att inte hans innersta tankar ska missas av någon annan regissör, för han tycker att hans tidigare verk misshandlats av både regissörer och skådespelare. Det är anledningen till att de inte blivit några succéer. Men pengar behövs för att kunna sätta upp en pjäs och några sådana har inte David. Pengar fixas i utbyte mot att finansiärens flickvän, en total obegåvning i skådespelandets konst, ska spela en stor roll. Inte huvudrollen för den ska den gravt alkoholiserade (före detta) Broadwaystjärnan Helen Sinclair. Den manliga huvudrollen spelas av en matmissbrukare, som bara blir tyngre och tyngre för varje scen. Vår författare/regissör dansar inledningsvis på moln för att hans dröm ska bli sann. Stegen blir bara tyngre och tyngre ju mer komplikationer som tillstöter på scen och dessutom går det upp för honom att finansiären är en maffiaboss….

För att inget ska hända flickvänner något låter maffiabossen sin närmaste man bli hennes livvakt under repetionerna. Livvakten Cheech sitter och genomlider de dagliga repetitionerna  till en dag då han får nog och säger till. En invändning som inte är så fel, utan pjäsen blir faktiskt bättre. Bit för bit får Cheech gehör för sina ändringar, i hemlighet. Helt plötsligt är hela pjäsen omgjord enligt Cheechs tyckanden men med en sak kvar. Den största plumpen i protokollet är bossens flickvän och hennes oförmåga att agera. Stackars lille David vet inte vad han ska göra, men Cheech löser även detta problem. Hur? Gå och se musikalen 😉

 

Låt ridån gå upp för "Bullets over Broadway"

Låt ridån gå upp för ”Bullets over Broadway”

 

Det sceniska

Detta är en riktig teaterföreställning. En riktigt klassiker fastän den inte är så gammal åldersmässigt. Kulisser som far in och ut. Vi får uppleva tågresor till och från Boston. En balkongscen klaras av. Till och med en gammal bil rullar in och av scen. Det är verkligen en påkostad föreställning som är riktigt bra gjord. Det känns genuint. Detta är en musikal som återspelar 1920-talets New York och då gäller det även att dekoren gör det. Med enkla knep förvandlas scenen till olika miljöer på ett bra och smakfullt sätt.

 

UB  UB  UB  UB  UB  UB 

 

Sång och framträdanden

Vad kan jag säga? Det är proffs som agerar och gör det på topp. Alla gör helt otroliga prestationer. De hittar sina karaktärer och spela ut dem. Det är nästan som att man känner att rollerna de spelar är så personliga. Det känns naturligt att de spelar just den rollen som de spelar. Ibland är det inte så, men här finns det personlighet och tidigare erfarenheten som kokas samman i rollerna. Dessutom lyckas de leverera repliker och spelar sina roller väl och säkert, så det känns äkta.  Alla skådespelare gjorde verkligen bra ifrån sig. Vill nog ändå lyfta fram Linus Wahlgren som spelar David, eftersom han får spela sin roll i alla omöjliga situationer. Glad, ledsen, förvirrad, på väg till ett sammanbrott, förälskad, krossad.. ja, allt.

Ensemblen är otroligt duktig. Finns ett par sång-och dansnummer som de fullkomligt briljerar i. Det sjungs och det steppas. De är duktiga sångare och dansare. Vill nog säga att det är sällan hela ensemblen är så tight och så bra i en föreställning.

Det som är lite tråkigt är att inga av låtarna är direkt kända. Finn inte heller möjlighet att ta med sig en CD hem med musiken. Vissa melodier kändes bekanta, men orden var annorlunda. Det gjorde att jag ändå inte kände igen låtarna.

 

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Avslutande omdöme

Nackdelen med att inte ha kända låtar i sin musikal eller att det finns en CD att ta med sig, är att musikalen bara blir en underhållning för stunden. Bullets over Broadway förtjänar att man tar den med sig, fastän det är en bra, glad och underhållande musikal. Det fanns stunder då man kiknade av skratt i bänkraderna. Fantastiska skådespelartalanger som bara levererar olika rolltolkningar.

Bullets over Broadway är ren och skär underhållning. Du går dit och får tonvis av underhållning. Det enda som kantrar lite är att första akten blir lite lång. En lite bättre balans mellan första och andra akten hade inte skadat.

Vill man ha en bra underhållande kväll i Stockholm ska man helt klart gå hit. Bra och medryckande musik. Kul dialog. Många skratt. Bra skådespelare. En riktigt helkväll som slutar i att man har mungiporna högre upp när man går än när man kom. Bara kul hela tiden. En bra underhållning med många bra skådespelare.

 

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Stora varma applåder för den duktiga ensemblen

Stora varma applåder för den duktiga ensemblen

2 reaktioner på ”Pangsuccé för Bullets over Broadway 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s