Med rock på schemat – School of Rock

Med rock på schemat – School of Rock

 

Under min årliga tur till Londons West End blev min andra musikal för besöket School of Rock.  En musikal som nyligen haft sin Londonpremiär är School of Rock. Musikalen bygger på en film från 2003. Den misslyckade drömmaren Dewey Finn får sparken från sitt rockband några veckor före den stora tävlingen Battle of the Bands. Förkrossad men revanschsugen sitter han hemma och funderar hur han ska kunna lösa detta. Hur fixa fram ett band på tre veckor? Hemma och hemma – han bor hos en vän och hans fru. Hyr ett rum utan att betala hyra, vilket får frun att ställa ett ultimatum. Börja betala hyra eller flytta. Kan han bara vinna Battle of the Bands så får han pengar till hyran.

Ned Schneebly, som hans vän heter, har tidigare varit med i Deweys band med vuxit upp och blivit lärarvikarie. När Ned är på jobbet så ringer telefonen från den prestigefulla privatskolan Horace Green. Dewey utger sig för att vara Ned och helt plötsligt är han lärarvikarie. En vikarie utan några egentliga ambitioner annat än att få lön. Samtidigt grunnar han hela tiden på hur han ska få ihop sitt band. Då hör han hur klassen spelar klassisk musik och bestämmer sig genast för att här har han sitt band. Nu börjar omdaningen av den välartade klassen till rockstjärnor.

Bluffen avslöjas så klart. Barnen väljer att dra iväg till Battle of the Bands och spelar helt otroligt bra, till publiken och föräldrarnas stora glädje.

Redo för School of Rock

Redo för School of Rock

 

Det sceniska

Teatern i sig kändes väldigt passande för musikalen. En byggnad från 1970-talet byggd i betong gav rätta tuffa stämningen redan när man kom. Ingen scen saker och ting kommer upp ur, men dekoren gjorde att vi togs från Schneeblys hem till Horace Green på stilfullt sätt. Allt börjar med en rockkonsert och det kändes som vi var på plats. Egentligen en ganska enkel scen, utan onödiga effekter. Avskalat och enkelt, anpassat till musikalen.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Sånger och framträdande

Det är svårt att inte bli fullkomligt betagen av de fantastiskt duktiga ungdomar som spelar i School of Rock. Det fick påtalas både före och efter framträdandet att de spelar och sjunger live. Fullfjädrade rockmusiker som körde på för fullt. En sån inlevelse och fantastiska framträdanden.

Musiken är skriven av Andrew Lloyd Webber. Jag tyckte mig känna igen vissa slingor i musiken från andra musikalen, som enligt uppgift inte blev sådana succéer som det var tänkt. Bra att de återanvänds.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Avslutandeomdöme

Sällan jag går från en musikal och känner mig helt slut. Men denna gång gjorde jag det. Detta är en musikal som verkligen är en ”käftsmäll” av intryck, bara positivt och medryckande. Bra spelade roller och fantastiska musikaliska framträdanden. Helt otroligt duktiga ungdomar som sjöng och uppträdde. Perfekt underhållning.

Ett visst budskap finns väl ändå i musikalen. Man ska följa sina drömmar och kämpa för dem. Även om Dewey följde sin dröm genom att dra med sig ungdomarna, så visade det sig att även de växte till följd av detta. Han såg dem som individer och lyssnade till dem. Alla fick en roll att spela i bandet.

Jag kan verkligen rekommendera denna musikal. Kan till och med tänka mig att se den igen.

 

UB  UB  UB  UB  UB  UB

Hela den fantastiska ensemblen i School of Rock får stående ovationer

Hela den fantastiska ensemblen i School of Rock får stående ovationer

2 reaktioner på ”Med rock på schemat – School of Rock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s