Trelleborg – den moderna handelsstaden med historiska anor

Trelleborg – den moderna handelsstaden med historiska anor

 

I mer än tusen år har handel bedrivits i Trelleborg. Stadens vagga, Trelleborgen, var inte bara en försvarsanläggning utan också en handelsplats. Över havet och till lands tog man sig till Trelleborg för att köpa och sälja sina varor. Hantverkare av olika slag fanns här. Säkerligen både smeder och skomakare som sålde sina egentillverkade saker. Handelsmän kom från när och fjärran. Säkerligen såldes det både kläder, möbler och matvaror här. Ja, redan de gamla vikingarna insåg att Trelleborg var en viktig knutpunkt för handel.

Vi lever i en föränderlig värld. Även om vi kan känna igen delar av handelsstaden Trelleborg från vikingatiden i dagens Trelleborg så är vi nog rätt glada över att saker och ting utvecklats. Förändringens vindar sveper ibland lite tuffare över staden, ibland är de mer en mild bris. Nu känner vi däremot en klar medvind.

Trelleborg upplever ett stort intresse från olika typer av företag. Fler kedjor med välkända varumärken är på väg att ta plats i vår stad. En del av våra lokala affärer byter ägare och får på det sättet en nystart. Förändringar som får Trelleborg in i framtiden. Stadsbilden förändras och förutsättningar skapas för nya etableringar.

Blickar vi in i framtiden pågår ett stort stadsomvandlingsarbete. Vi håller på att flytta Trelleborgs hamn. Denna flytt kommer medföra att centrum kan utvecklas. Det innebär också att fler kommer kunna kalla Trelleborg för hemma. Hamnen flyttas och ger förutsättningar för att fler ska kunna kalla Trelleborg för sin hemstad, både för sitt boende och sin verksamhet.

Den produktiva staden där bostäder och verksamheter samsas kommer skapas. Eller snarare utvecklas, för denna blandning finns redan idag. Den har funnits i tusen år. Men gårdagens Trelleborg såg inte ut som dagens. Dagens Trelleborg kommer inte se likadan ut i framtiden. Hur framtidens Trelleborg kommer se ut är upp till oss att forma.

Vi har gett oss ut på en spännande resa. En resa som kommer ge Trelleborg ett nytt ansikte, nya företag kommer dyka upp. Några företag kommer försvinna. Vissa byter ägare. Några flyttar från Trelleborg. Många kommer hit. Trelleborg är en stad i ständig utveckling. Utbudet kommer förändras. Upplevelser skapas för att göra staden än mer attraktiv. Välkommen till Trelleborg – den modern handelsstad med historiska anor.

 

Denna text publicerades i Lokaltidningen Trelleborg den 20 maj 2017

 

På väg till Trelleborg i den arla morgonstunden

 

2 reaktioner på ”Trelleborg – den moderna handelsstaden med historiska anor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s