Klassikern Les Miserables levererar

Klassikern Les Miserables levererar

Den musikal som spelats längst i London är Les Miserables. I mer än trettio år har den spelats här i London och världen över. Själv såg jag den första gången när den spelades på Malmö Opera. CD:n har spelats ett par gånger som inspiration inför besöket.

Musikalen bygger på Viktor Hugos bok ”Samhällets olycksbarn” och utspelar sig i Frankrike under 1800-talets första årtionden. Den på prov frigivne fången Valjean avviker från frigivningen, skapar ett nytt liv men förföljs ständigt av historien. Polisen Javert dyker ständigt upp på samma sätt som värdshusparet och påminner om Valjeans förflutna. Den ene för att straffa honom, de andra för att utpressa honom. Valjean kämpar hela tiden för att hålla sig borta från dem. Främst hålla historien borta från Cosette, hans adoptivdotter.

När de kommer till Paris håller unga intellektuella på att organisera ett uppror mot makten. Ett uppror som slås ner, men en av de som gör uppror, Marius, och Cosette finner varandra. På deras bröllopsdag berättar Valjean sin historia för dem och går bort.

En fullsatt salong väntar på att ridån ska gå upp

Det sceniska

Jag inser att jag förvånas över hur enkelt det är på scen. Sparsmakat. Jag hade förväntat mig en större scen och mer dekor. I stenbrottet i början slås fiktiva stenar av fiktiva hammare som ett exempel. Visst finns det olika rekvisita och dekoren byts under föreställningen. Men jag tyckte det var lite för spartanskt för att vara en av de stora musikalerna i vår tid.

UB UB UB UB UB UB

Sång och framträdande

Det som saknas i dekor tas igen med bravur i sånginsats. Ensemblen är mycket duktig. De ledande huvudpersonerna har sina paradnummer som levereras på topp. Rysningar går igenom kroppen vid flera tillfällen under kvällen. Inte bara vid solonumren går rysningar genom kroppen. Det finns ett par nummer då alla är på scen och fullkomligt gör att vi tappar andan.

Musikalens budskap är från en tid då klyftorna i samhället är stora. Det är i grunden en tung föreställning utan glamour och dans.

UB UB UB UB UB UB

Avslutande omdöme

Det är så klart ingen slump att denna musikal är en av de mest spelade musikaler i världen. Den har också många år på nacken på West End.

Den är bra. Jag upplever, i jämförelse med CD:n, att vissa låtar fått ett lite annorlunda arrangemang. Kanske bra.

Alla gör bra tolkningar av sina roller. Fantastiska röster.

Vet man inte vilken musikal man ska se i London är Les Miserables ett säkert tips. Miljontals besökare kan ju inte ha fel.

UB UB UB UB UB UB

Programmet, ett minne från föreställningen

En reaktion på ”Klassikern Les Miserables levererar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s