Young Frankenstein bjuder på skrattfest

Young Frankenstein bjuder på skrattfest

När Mel Brooks är upphovsman förväntas en rejäl workout för skrattmusklerna. Musikalen med samma namn som filmen gör en inte besviken. Samtidigt är det så klart en utmaning att spela en musikal som många sett i förväg. Överraskningar sker inte i handlingen utan snarare i framträdandet.

Ridån redo att gå upp för Young Frankenstein på Garrick Theatre

Handlingen i musikalen följer, vad jag kan minnas, filmens handling bra. Berättelsen om Dr Frankensteins sonson, hjärnforskaren Dr Fredrik Frankenstein, som ärver sin farfars slott i Transylvanien. Slottet där farfadern ägnade sig åt experimentet att återuppväcka de döda. En släkthistoria som Frankenstein junior distansierar sig från, bland annat genom att ivrigt hävda annat uttal på efternamnet. Men, när Dr Frankenstein väl är i sin farfars slott väcks intresset för historian och snart är han igång med experimentet.

En nyligen avliden jätte, en stulen hjärna, ett åskväder och sen är vi igång.

En fartfylld musikal med ordlekar, lite snusk och många bra sång- och dansinsatser. En ny musikal av klassiskt snitt, dessutom otroligt rolig. Men det gäller att lyssna, för mycket av det roliga ligger i orden och hur de används.

Bild från programbladet, när Igor stjäl en hjärna

Det sceniska

En del i att det är en klassisk musikal är hur scenen används. Det är en musikal i olika miljöer och det synliggörs på ett bra sätt.

Det sprakar och exploderar när åskan går och monstret ska få liv. Vi tas med på en resa genom det transylvanska landskapet i en höskrinda med varulvar om knuten. Vi är i byn, på universitetet och givetvis i slottets hemliga källare tillika laboratorium. Snyggt och bra gjort, varken för spartanskt eller spektakulärt.

UB UB UB UB UB UB

Sång och framträdande

Detta är en musikal med många sång- och dansnummer. Ensemblen gör ett enastående jobb.

Samtliga huvudpersoner är ju karikatyrer i sig. Då blir det extra viktigt att inte spela över. Speciellt viktigt eftersom karaktärernas karaktäristiska drag är kända. Här en eloge till Igor som, enligt mig, till och med är bättre än originalet. En biroll, Dr Frankensteins fästmö, lyckas lysa i sin udda divaroll.

UB UB UB UB UB UB

Avslutande omdöme

Detta är som sagt en musikal av klassiskt snitt. Alla tänkbara ingredienser är där. Förutom bra framförda sånger, bra dansare och bra dekor levereras dialogen tydligt.

Det är en mycket underhållande musikal med mycket duktiga aktörer. Rolig och bra, underhållande skrattfest.

Det enda jag saknar är en CD så att jag hade kunnat ta musikalens roliga med mig hem.

UB UB UB UB UB UB

En musikalisk skrattfest

En reaktion på ”Young Frankenstein bjuder på skrattfest

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s