Berget, templet och klostret

Berget, templet och klostret

Inför min tur till Jerevan i Armenien fick jag t\nips om att ta en tur till templet i Garni och bergsklostret Geghard. Upptäckte även att berget Ararat fanns i närheten. Det gjorde att jag började leta och fann en utflykt som gjorde att jag kunde se alla tre.

Jag blev hämtad på hotellet och fick dela en skönt luftkonditionerad minibuss med ett tyskt par, förutom den duktiga engelsktalande guiden och chauffören.

Knappt en timmes bilfärd till första stoppet, Ararats utsiktsplats. En vacker vy breder ut sig men helt klart är inte vädret. Så tyvärr uteblev den storslagna vy jag hoppades på. Men bergets snöklädda topp går ändå att se. Berget mäter 5 237 meter över havet och ligger i Turkiet.

Ett grönt böljande landskap med berget Ararat längs bort

I fjärran syns Ararats ständigt snöklädda topp

En trappa leder upp till en byggd stenportal

Utsiktsplatsen mot Ararat

Från Ararats utsiktsplats går färden vidare mot templet i Garni. Templet är förvisso en rekonstruktion men merparten av templet består av originalmaterial. Templet och övriga byggnader kring det förstördes av jordbävningar. När beslut togs att bygga upp området igen valde man att endast templet skulle byggas upp. Kyrkan, kungliga sommarpalatset och badhuset är kvar som ruiner.

Framför den fyrkantiga tempelbyggnaden finns en plantering. I bakgrunden syns bergslandskapet.

Templet i Garni

Armenien var det första land som antog kristendomen som officiell statsreligion. Templet i Garni uppfördes under första århundradet i vår tideräkning. Templet uppfördes till Helios, romarnas solguds, ära. Men när Armenien blev kristet förstördes alla hedniska tempel utom just detta, som just låg granne med kungliga sommarpalatset.

Folk inne i tempelbyggnaden. Längs bak finns platsen där offerriten utfördes

Inne i templet

Den fyrkantiga tempelbyggnaden i Garni och ruinerna av slottet och kyrkan i förgrunden

Templet i Garni och ruinerna av slottet och kyrkan

Detta tempel klarade sig från den kungliga ordern om förstörelse men inte den jordbävningen som förstörde hela området.

Templet i Garni mot en blå himmel och de gröna bergen i bakgrunden

Templet i Garni

Mellan åren 1969-75 pågick restaureringsarbetet. Många av de utspridda originalstenarna kunde hittas och användas. Det gör att vi idag kan få en bild av hur det såg ut. Eftersom inte tillräckligt mycket av originalmaterialet hade använts kunde inte templet tas upp på UNESCO världsarvslista, men har fått ett hedrande omnämnande.

Efter besöket vid det hedniska templet begav vi oss av till mer heliga platser, nämligen klostret Geghard. Ett kloster och en kyrka som i princip byggts i och ur berget. Detta kloster finns på UNESCO världsarvslista.

Klostret Geghard byggdes i och ur berget

Klostret Geghard är de första tecken på kristendomen i Armenien. En av de saker som normalt sett förvaras här är delar av det spjut som användes för att säkra att Jesus var död. Tyvärr var det inte på plats när jag var där.

Det första klostret byggdes helt och hållet i grottor i berget. Men till följd av jordbävningar började man bygga bättre, med stöttande pelare.

Kyrkan som är mörk innuti lyses upp av en strimma ljus från ett hål i taket

En strimma ljus in i kyrkan

Lite här och var kunde man se munkarnas celler. Kanske sex kvadratmeter stora och ett litet fönster för ljusinsläpp. Klart och tydligt att man bara kunde ägna sig åt bön där. En av cellerna utpekas som den i vilken den munk som tog kristendomen till Armenien bodde i.

I berget finns en cell uthuggen.

Vår guide utanför munkens cell

Större delen av klostret och dess kyrkorum har byggts uppifrån och ner, alltså grävts/huggits ut ur klippan.

En gång in i berget som leder in i en av kyrkorummen

Välkommen in i kyrkan

Ett av rummen användes inte enbart för bön utan var också undervisningsrum för högre studier. Bland annat undervisades de män som gick där i sång. Givetvis var det bara män som hade möjlighet till högre studier på den tiden.

Kyrka med pelare. Mörkt rum med ljus som kommer in från taket

Kyrkorum och undervisningsrum med fantastisk akustisk

En rolig bonus var när vår guide höjde sin stämma för att vi skulle höra hur fantastiskt akustisken var.

Det hela var en trevlig tur med en duktig och trevlig guide. Kunnig men inte en som bara rabblade fakta.

Synd bara att berget Ararat gömde sig trollskt i dimmor denna dag. Men jag har i alla fall sett dess snöklädda topp. Toppen där Noak landade med sin ark för tusentals år sedan.

Bild över landskapet med berget Ararat I bakgrunden

I fjärran syns Ararats ständigt snöklädda topp

En reaktion på ”Berget, templet och klostret

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s