The Book of Mormon – en sång- och skrattfest

The Book of Mormon – en sång- och skrattfestThe Book of Mormon är en modern musikal med vissa klassiska inslag. Musiken som spelas har ett modernt snitt och föreställningen håller högt tempo. Det är när scenen fylls i sång- och dansnummer av hela ensemblen som jag menar den visar på klassiskt musikalmanér.

The Book of Mormon spelas på Prince of Wales Theatre i London

Den lättstötte skulle säkerligen reagera på hur allvarliga frågor hanteras lättvindigt och skämtfullt. HIV, inbördeskrig, terror, förnekandet av homosexualitet är några av ämnena som hanteras till glada toner. Hela musikalen har en sarkastisk antydan gällande tro och missionärsarbete. Allt hanteras med en klädsam glimt i ögat. En god portion sarkasm tror jag att det är bra att man har med sig i bakfickan in.

Musikalen handlar om två nyutexaminerade mormonmissionärers öden och äventyr i Uganda. De båda paras ihop och sedan sänds de ut för att förkunna mormonernas lära. Den ene är överlycklig för sin missionärspartner. Den andre är det inte och gör det tydligt att han ska stå i centrum. Han spås också en lysande karriär som missionär, men när den bistra verkligheten kommer ikapp honom tappar han gnistan och vill bli omplacerad till Orlando i Florida. 

Berättelsen blir dels om hur de båda missionärerna får arbeta med varandra men även utvecklas som personer. Dessutom får vi följa livet i den ugandiska byn med deras utmaningar. Allt från svält och HIV till maskar i magen. Kan de räddas genom tron och komma till paradiset – Salt Lake City? 


Det sceniska

Trots att musikalen är relativt ny så saknas de moderna tilltagen med överdrivet mycket teknik, explosioner och flygande människor. Färgfulla bakgrunder, flyttbara scenelement och rätt, till synes, enkel rekvisita används. 

Jag gillar enkelheten i detta fall för den blir tillsammans med skådespelarna en helhet. 

Vi väntar på att ridån ska gå upp

De har inga svårigheter att synliggöra resan från missionärsskolan i Salt Lake City till byn i Uganda. Historiska återblickar och en tur till helvetet hinner vi också med på ett stilfullt sätt.

UB  UB  UB  UB  UB  UB


Framträdande och sång

Det är en väldigt duktig ensemble. Jag tycker denna musikal är lite annorlunda mot många andra för här är inte huvudrollsinnehavarna så tydliga. Det är många nummer där hela eller stora delar av ensemblen är på scen och sjunger och dansar. Musikalen kan ses som en laginsats där så klart några är mer framträdande än andra. 

De lyckas förmedla sin energi och glädje till publiken. Ser fram emot att kunna lyssna igenom sångerna i efterhand. Finns nog en eller annan låt som kommer fastna. Kanske den ugandiska låten där de knappast sjöng om att man inte ska oroa sig för att det löser sig. Det var mer en önskan att Gud skulle fara åt h-lvetet. 

UB  UB  UB  UB  UB  UB


Avslutande omdöme 

Detta är en helt klart sevärd och rolig musikal. Man ska ta den för vad den är. Gå inte dit om du lätt blir förbannad på stereotypiska framställningar, att man skojar om ras, religion och livsfarliga sjukdomar och lidande. 

Det är bra underhållning. Många bra låtar. Ingen som direkt fastnar, men de framställs bra med både sång och dans. Du kommer lämna Prince of Wales Theatre med ett leende på läpparna. Kan bara rekommendera den. 

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Ensemblen mottager välförtjänta applåder

 

4 reaktioner på ”The Book of Mormon – en sång- och skrattfest

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s