Finding Neverland – berättelsen om hur Peter Pan blev till

Finding Neverland –  berättelsen om hur Peter Pan blev till

 

Några timmar innan jag skulle bege mig hem från New York så fick jag en idé. Jag kände för att se en musikal till. Sagt och gjort, det blev matinéföreställningen av Finding Neverland.

Finding Neverland är berättelsen om hur Peter Pan skapades

Finding Neverland är berättelsen om hur Peter Pan skapades

Berättelsen handlar om författaren J.M. (James) Barrie, den hyllade författaren har drabbats av skrivkramp. Den ena berättelsen blir den andra lik, men ingen berättar det för honom. Sanningen dyker upp en dag då han träffar en ung änka, Sylvia Llewelyn,  och hennes fyra barn. Istället för att bara lisma med råkar hon säga sanningen, vilken han egentligen inte har något emot att höra. Det är nog inte bara inspirationen han tappat utan även lite av livsgnista. Något som de fyra barnen tänder i honom. Trots att James är gift, dock utan barn, tillbringar han mycket tid tillsammans med barnen och Sylvia. Mycket opassande anser omgivningen. Sånt här går verkligen inte för sig i den högre societeten i London på 1890-talet. Hans fru lämnar honom. Sylvias moder förbjuder dem från att ses. Men det hjälper föga, för James har börjat leva och låter sig inte styras.

 

Programmet på plats. Jag är på plats. Redo för berättelsen om hur Peter Pan blev Peter Pan

Programmet på plats. Jag är på plats. Redo för berättelsen om hur Peter Pan blev Peter Pan

Tiden som James tillbringar tillsammans med barnen gör att berättelsen om Peter Pan växer fram. Berättelser om barn som inte vill eller kan bli stora. Hur verkligheten inspirerar till berättelser om Kapten Krok och krokodiler. Kapten Krok som visar sig vara James mörka mindre städade sida.

Neverland är namnet på det fantasiland som James i sin barndom hittade på dit hans döda bror försvann. Ett land dit även Sylvia försvinner i slutet.

 

Det sceniska

En modern scen där vi tas med till Kensington Gardens i London, vi hamnar på ett skepp med pirater och vi är hemma hos paret Barrie. Det är verkligen en påkostad produktion, men ändå inte så att det förtar fokus från berättelsen. Berättelsen förstärks på ett bra sätt och övergångarna är bra.

UB  UB  UB  UB  UB  UB 

 

Framträdande och sång

Det är väldigt duktiga skådespelare. De sjunger och dansar. Det är verkligen en fullskaligt musikal med allt man vill ha. De fyra pojkarna är väldigt duktiga. Alla spelar så bra att man inte tänker på att de spelar. Väldigt bra och underhållande.

UB  UB  UB  UB  UB  UB 

 

Avslutande omdöme

Det som är speciellt med Finding Neverland är att detta är nog den enda musikal jag kan komma på som har sånt tydligt fokus på huvudpersoner. Inga egentliga parallellhandlingar. Allt som händer på scen har en koppling till James Barrie. Det gör så klart att det är kanske extra tufft för huvudrollsinnehavaren. Han måste prestera på topp hela tiden, vilket han gör.

Jag är verkligen glad att jag köpte med mig CD:n hem. Många bra sånger i musikalen. Hoppas att några av dem blir så kända att de blir klassiker. För det är de verkligen värda.

Musikalens berättelse kan slå en inledningsvis till att vara en barnmusikal. Det är det verkligen inte. En musikal för alla åldrar. Fantastiskt bra underhållning. Kan bara rekommendera.

UB  UB  UB  UB  UB  UB 

 

Den fantastiskt duktiga ensemblen tackar för sig

Den fantastiskt duktiga ensemblen tackar för sig

 

4 reaktioner på ”Finding Neverland – berättelsen om hur Peter Pan blev till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s