Boken, filmen, musikalen – The Color Purple

Boken, filmen, musikalen – The Color Purple

 
En berättelse från Söderns USA som handlar om två systrar. En vill läsa och bli lärare, den andra, Celie, drömmer om att gifta sig eller snarare komma hemifrån. Celie föder sitt andra barn, vilket även det får lämnas bort. Ett beslut fattat av barnets far och morfar, allt i en och samma person. En boskapsbonde, som endast kallas Mister,  kommer och vill gifta sig med den vackra studerande dottern, Nettie, men får nöja sig med systern. Ett giftermål där knytnäven är ett tecken på deras ”kärlek”. När Celie lämnat föräldrahemmet tar det tyvärr inte lång tid förrän Nettie utsätts för övergrepp och flyr. Hon tar sin tillflykt till systerns hem, där Mister gärna tar emot kvinnan han hellre gift sig med. Tyvärr med lite för öppna armar, så Nettie får fly även härifrån.

Misters son, Harpo, kommer hem med sin flickvän Sofia. En mycket stark och självständig kvinna som genast blir Celies vän och lite av en idol. Hon accepterar inte att bli misshandlad och har dessutom den fysiska styrkan att sätta Harpo på plats om så skulle behövas. Harpo gör ett försök att sätta Sofia på plats, med knytnävarna, på inrådan av Celie vilket resulterar i att Sofia lämnar Harpo.

Shug Avery, en känd sångerska, kommer tillbaka till hemstad och träffar sin gamla flamma, Mister. Under den tid som Shug Avery bor hos Mister och Celie utvecklas en vänskap mellan kvinnorna. En djup vänskap som i slutet visar sig vara kärlek.

Celie och Shug Avery lämnar Mister. Celie får sedan ärva föräldrahemmet och återvänder. Shug Avery och Celies kärleksaffär tar slut när Shug faller för en ung kille i bandet där hon underhåller. Celie öppnar en butik som syr byxor till både män och kvinnor. Blir mycket framgångsrik sömmerska. Mister besöker henne och erbjuder att de ska gifta sig ”på riktigt” men Celie tackar bestämt nej.

Nettie då, vad hände med henne? Efter att hon flydde från Celie och Mister så fann hon skydd hos en kvinna. En kvinna som sedan visar sig vara den kvinna som Celies och Netties far lämnat Celies barn till. Nettie och barnen beger sig på en missionärsresa till Afrika. En inte helt odramatisk resa.

Nettie skriver regelbundet till Celie, men breven kommer aldrig fram. Celie utgår från att systern har dött. Många år går, men i slutet återförenas systrarna och Celie får äntligen se sina båda barn.

En musikal som i högsta grad berör. Den innehåller många dystra ämnen som exempelvis sexuella övergrepp, misshandel och rasism. Systerskap, kamp för jämställdhet och oberoende är bland de positiva budskapen i musikalen. Den resa som är mest imponerade att se är ju Celies. Från misshandlad och kuvad till en stark tuff kvinna som inte tar någon sk*t.

 

Det sceniska

Troligen väldigt väl vald dekor. Det är samma bakgrund, en trävägg med stolar på, genom hela föreställningen. Med små enkla medel åskådliggörs olika miljöer och händelser. På ett sätt befriande att inte ha en massa elektronik och specialeffekter, men ändå lite tråkigt.  Fokus hamnar helt klart på skådespelarna och berättelsen de framför.

UB  UB  UB  UB  UB  UB  

Den enkla scenen

Den enkla scenen

Framträdande och sång

Berättelsen är väldigt stark och kräver sina skådespelare. Hon som spelar Celie gör verkligen en bra tolkning. Sjunger bra och agerar bra. Hela ensemblen är så klart väldigt duktig.

Roligt är att musikalen är lite annorlunda musikmässigt. Det är genomgående gospel, jazz och soul-baserade låtar. Det gör att den i sig i känns som en traditionell musikal. De tuffa budskap som förmedlas är så klart inte heller helt traditionella. Trots sin dysterhet finns det utrymme för skratt och känsla av att, i första hand, kvinnorna får sin revansch och sätter männen på plats.

UB  UB  UB  UB  UB  UB 

 

Avslutande omdöme

The Color Purple är en musikal som berör. Ingen musikal man går på för att bli glad och pigg. Men, man lämnar inte teatern dyster. Den slutar ju bra men under kvällen har man åkt en känslomässig berg-och-dalbana. Den belyser 1930-talet olika konflikter och problemområden. En del av dem känns fortfarande, tyvärr, väldigt dagsaktuella.

Jag blev sugen att både läsa boken och se filmen efter musikalen. Dessutom kan jag njuta de fantastiska sångerna i efterhand på CD. Inga sånger som direkt blir radiohits, men mycket bra musik att lyssna på.

UB  UB  UB  UB  UB  UB  

 

Slutscenen på The Color Purple och hela den duktiga ensemblen på scen.

Slutscenen på The Color Purple och hela den duktiga ensemblen på scen.

4 reaktioner på ”Boken, filmen, musikalen – The Color Purple

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s