En underbar stad att uppleva – New York

En underbar stad att uppleva – New York

 

I mitten av februari tog jag en tur till New York. Ett par dagar för att än en gång uppleva denna fantastiska stad. Resan började så klart i Trelleborg, med pågatåg från Centralstationen. Det tog mindre än en timme att ta jag mig från Trelleborg C till att jag var på insidan av säkerhetskontrollen på Copenhagen Airport. Lite av glädjen över denna snabbhet förtogs när planet blev tre timmar försenat. Förseningen fick så klart effekt att den beställda transporten inte stod och väntade, men den gick att ringa till så att jag långt om länge kunde komma fram till den sköna sängen på hotellet. Efter några timmars sömn var det till att bege mig ut på staden och upptäcka den.

Jag hade väl egentligen inget riktigt mål med turen. Gick dit näsan pekade, men ändå två saker jag ville se nämligen Empire State Building och Frihetsgudinnan. Så klart skulle jag också se musikaler, men det är ju inget man gör på förmiddagen. Bodde bara några gator från Times Square, så jag tänkte vara smart och köpa biljetter direkt så jag kunde koncentrera mig på att vandra omkring. Väl där så fick jag reda på att biljetter till kvällsföreställningarna börjar man sälja först kl 15. Det var bara att vända på klacken och vandra mot nya mål.

Ett nytt mål blev Empire State Buildning. Förra gången jag var i New York gick jag bara förbi. Mest bara för att jag inte kände för att stå en kö, då det den gången var kö ut på gatan. Denna gång hade jag mer tid och dessutom saknades kö. En trevlig biljettförsäljare ute på gatan, en av de officiella försäljarna alltså, kunde erbjuda en kombinationsbiljett dels till Empire State Building dels till en annan av tiotalet attraktioner eller besöksmål.

Jag tycker New York är en spännande stad att gå runt i. Många spännande hus och miljöer att vandra runt i. Bilden av att staden bara består av höga hus, skyskrapor, är väl den mest kända. Inte så konstigt med tanke på att Manhattans skyline säkerligen är den mest välkända i världen. Mindre känt är väl de gamla trevåningshusen som också finns, oftast sida vid sida med skyskraporna. Det gör att det är en spännande  stad att vandra runt i. Gäller att hålla koll, både uppåt och på gaturummet man vandrar i.

Besöka Frihetsgudinnan stod högt på min lista över saker att göra i New York. Förra gången, när jag bara som hastigast var i New York, fick jag  nöja mig med att se henne på avstånd. Denna gång skulle jag ut till Liberty Island och se denna mytomspunna staty på nära håll. Kanske världens mest kända staty?

Frihetsgudinnan står i hamninloppet och är det landmärke som folk som kommer sjövägen till USA och New York ser först. Här har den stått sedan 1886. Totalvikt för monumentet är 93 meter fördelat på statyns höjd som är 46 meter och sockeln på 47 meter.

Olika typer av biljetter finns som så klart kan förbokas. Det fanns möjlighet att både gå in och gå på sockeln och åka upp i statyn. Jag nöjde mig med att vandra runt på Liberty Island och titta på statyn. Båtar körde i skytteltrafik från Battery Park till Liberty Island och vidare  till Ellis Island. Det kom många personer med varje båt, men tack och lov var det inte trängsel på ön.

Nästa stopp på turen var Ellis Island. Ellis Island var under slutet av 1800-talet och 1900-talets början den plats dit alla immigranter kom till . Idag är byggnaderna ett enda stort museum. Bottenplanet har en permanent utställning kring immigranterna och hur USA blev en stor nation tack vare att man välkomnade folk hit. En väldigt bra och pedagogisk utställning. Den typen av utställning man kan lägga timmar på att titta på utan att bli trött.

En våning upp var den stora inskrivningssalen. Här fick alla immigranter gå upp för en stor trappa. Tillgängligt? Nej och det var meningen. För även om alla skulle känna sig välkomna till Amerika, så skulle man också vara beredd att bidra till landets utveckling. Så, var man sjuk eller skröplig var faktiskt trappan första inträdesprovet. Klarade man inte trappan, var man inte tillräckligt frisk för att kunna bidra. Väl uppe skulle immigranterna skrivas in och genomgå vidare undersökningar. Genom åren kom upp emot 12 miljoner immigranter visa Ellis Island och cirka 2 % fick återvända till sina gamla hemländer.

Verkligen en intressant upplevelse att besöka Ellis Island. Väckte många tankar.

Tillbaka på Manhattan så hamnar man i princip på Wall Street. I sig inte så mycket se, mer än stora kontor och byggnader. Dock ska man så klart besöka Ground Zero. En mäktig plats som på ett finstämt sätt hyllar minnet av terrorattackerna mot Twin Towers. Där de båda byggnaderna stod finns idag två stola bassänger, med namnen på alla de som omkom ingraverade på kanten.

När jag är på resa så går jag mycket. Gillar att upptäcka staden på det sättet. Sitter på hotellrummet, kollar på kartan och beger mig sen ut på stan. Väldigt sällan har jag kartan med mig, så det blir sen ett spännande nöje att vandra runt och försöka komma ihåg hur kartan såg ut.

Ibland hamnar man lite fel på sina turer. Fel är kanske att ta i. Kan väl bara bli fel om det hade funnits något som var rätt? Har bra koll på läget, för det är inte direkt något fel på mitt lokalsinne. När väl jag varit ute på mina turer kollar jag på kartan och får en ungefärlig uppfattning om hur långt jag verkligen gått och vad jag sett.

Fick höra av en guide att BMW var ett bra sätt att komma ihåg ordningen på broarna över East River. Brooklyn, Manhattan och Washington. Bra tänkte jag. De får ju besökas. Fast, när väl jag fått upp farten så hamnade jag vid Queensboro Bridge istället. En bro som inte gick att gå över, däremot fanns en linbana vid sidan av bron. Spännande att åka linbana tänkte jag och köpte biljett och åkte över. Tråkigt nog så går linbanan bara halvvägs, det vill säga till Roosvelt Island men inte vidare. Denna ö är kanske inte en spännande att besöka, så jag återvände till Manhattan nästan med vändande linbana. Queensboro Bridge är för övrigt 1 135 meter lång och 30 meter bred.

Åter på Manhattan så ställer jag in kursen söderut. Kommer fram till Manhattan Bridge och går över den. En väldigt vacker bro gjord i stål. Bron är totalt 2 089 meter lång och 37 meter bred. Bron är målad i en vacker ljusblå färg, men tyvärr är nästan varje kvadratmeter nedklottrad i manshöjd. Manhattan Bridge tog mig till Brooklyn, så jag kunde gå ett par hundra meter i denna stadsdel innan det var dags att beträda nästa bro – Brooklyn Bridge.

Brooklyn Bridge är 1 825 meter lång och 26 meter bred. Troligen den mest välkända av broarna i New York. Det är den sydligaste av broarna och därmed en mer synlig del av Manhattans horisont. Känns också som det är den bron som oftast används i filmer och TV-serier när folk ska till New York. Dessutom var bron ett turistmål i sig, för  det var en strid ström av promenerande personer. En del gick hela vägen över bron, satte sin fot på Brooklynsidan och vände. En del vände efter halva vägen och återvände. När jag återvände till Manhattan hade jag slutfört min planerade brosafari.

En av de roligare spontanare upptäckterna var en utställning om vikingar som var i en lokal vid Time Square. Jag hade inte allt för lång tid på mig. Det var min sista dag i New Yor, strax före jag skulle in på en musikal. Men, jag fick en bra uppfattning av själva utställningen. En snygg, modern och informativ utställning. Snygga montrar och utställningar men även med riktiga runstenar och svärd på plats.


Det var en utställning från Historiska museet i Stockholm. Tyvärr märktes det genom att de bilder som användes var på svenska vikingar, det vill säga inte från Skåne. Varken Uppåkra eller Trelleborg fanns med på kartan, men Birka var där. Lustigt, eller smått tragiskt, var att det sista man ser när man lämnar utställningen är ett ställningstagande om att vikingar hade inte horn i hjälmen. Sen när man kommer ut i presentahoppen kan man köpa många prylar, mest vikingar, och alla är hornprydda. SUCK!

 

Musikalerna

En av anledningarna till resan var Broadway, alltså inte gatan utan konceptet det står för nämligen musikaler av hög kvalitet. Lyckades välja ut tre helt olika typer av musikaler, Disaster, Kinky Boots, The Color Purple  och Finding Neverland. Det svåra är inte att hitta en bra musikal att gå på, utan snarare välja ut vilken man ska gå på.

 

Vädret hade varit bra under hela vistelsen i New York. Perfekt väder för att gå runt i. De två första dagarna var temperaturen kring nollan med hög fin luft. De två andra dagarna var det mellan 10-12 grader varmt och solen kom fram. Först när jag var på väg till hotellet för att åka till flygplatsen började det regna. Hemfärden gick bra. Landade mer än en halvtimme tidigare på Copenhagen Airport och resan hem gick smidigt, med tåg så klart. Väl hemma kände jag på mig att jag kommer återvända till New York flera gånger. Det är en spännande stad som kan besökas om och om igen.

Välkänd och välkomnande staty

Välkänd och välkomnande staty

En reaktion på ”En underbar stad att uppleva – New York

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s