Undringar kring demokratiarbetet i Region Skåne 

Undringar kring demokratiarbetet i Region SkånePå tisdag, den 26 april, är det möte i regionfullmäktige. Inför detta möte har jag lämnat in två interpellationer. Den första tar sin utgångspunkt i en revisionsrapport som bland annat påtalar att den nya organisationen, som infördes efter valet 2014, inte på ett tillfredsställande sätt säkerställer demokratiarbetet i Region Skåne.

Som andre vice ordförande i Demokratiberedningen kan jag hålla med om kritiken som framförts. Den ena delen i organisationsförändring, innebärande en mer strategisk roll för Demokratiberedningen tycker jag är bra. Vi ska vara rådgivande och stödjande till de som ska utföra medborgardialoger. Vi har även det övergripande demokratiutvecklingsuppdraget i regionen. Bra så, fast jag kan tycka att fullt ut resurser och förutsättningar för detta är lite bristfälligt. 

Den andra delen i organisationsförändring innebar att det numera är respektive nämnd som bär ansvaret för kontakten med medborgarna och ha medborgardialoger. Det är bra. Jag är helt övertygad om att det är precis så medborgaren vill ha det. Om jag har frågor kring Lasarettet i Trelleborg så vill jag prata med politiker som vet något om det. Inte prata med oinsatta dialogpolitiket. Det stora problemet är att detta dialogarbete lyser med sin frånvaro. Det är inte bara mina ord utan även revisionens. En bild av verkligheten som inte delas av regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) och det är därför jag ställer mina frågor till på tisdag. Ser fram emot en spännande debatt i regionfullmäktige. 

……… 

Nedan följer interpellationen i sin helhet 

Interpellation
Till Henrik Fritzon (S), ordförande i regionstyrelsen.


Demokratiarbetet i Region Skåne

Region Skånes revisorer har genomfört en granskning av effekterna av den organisationsförändring som gjordes efter valet 2014. Kritiken var tydlig mot hur demokratiarbetet organiserats. I sammanfattningen av revisionsrapporten står det bland annat:

”När det gäller demokratifrågorna konstateras en negativ effekt och även en risk för ytterligare försämring vad gäller medborgarkontakter. Sedan omorganisationen har enheten för demokratiutveckling fått en mer strategisk utvecklingsroll, samtidigt som ansvaret för att genomföra medborgardialogerna lagts på nämnderna som i sin tur inte har hanterat detta ansvar.”

Vidare skriver revisionen ”Granskningen har bland annat identifierat följande förbättringsområden: 3. De olika nämndernas arbete med medborgardialoger.”

I tidningen Norra Skåne/Skånska Dagbladet den 24 mars finns följande att läsa

”Den interna kontrollen utförs i för stor omfattning av tjänstemän och blir därmed inte ett verktyg för politikernas styrning, anser revisorerna. – Jag har ingen kommentar till det. Och jag delar heller inte kritiken mot att den nya organisationen har lett till försämrade medborgarkontakter. Vi har en ny demokratiberedning som arbetar strukturellt med de här frågorna, förklarar Henrik Fritzon.”

Jag vill därför fråga regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S)
– På vilket sätt har demokratiarbetet stärkts?
– Vilka medborgardialoger har initierats, genomförts eller planeras?

Moderaterna i Region Skåne den 14 april 2016
Ulf Bingsgård (M)
REGION SKÅNE
 

2 reaktioner på ”Undringar kring demokratiarbetet i Region Skåne 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s