Så styrs en kommun – nu på export till Kina

Så styrs en kommun – nu på export till Kina

 

Idag tog jag emot en delegation från Ningbo Municipal Commission Office for Public Reform. Delegationens ledare var Li Zhemin, director general. Delegation besökte Trelleborg för att få information kring hur en kommun styrs och hur ansvaret fördelas mellan den lokala och nationella nivån.

Ningbo ligger, likt Trelleborg, vid havet och är en viktig stad både ur handels och militär synpunkt för Kina. Deras hamn är som Trelleborgs hamn också näststörst, fast deras är näststörst i världen.  Ningbo ligger i Zhejiang-provinsen. Staden har drygt sex miljoner invånare.

Delegationen från Ningbo

Delegationen från Ningbo

 

Förutom Li Zhemin bestod delegationen av Dai Junwei, Chief of the establishment of the administrative Agency på Institutions Commission Office for Public Sector Reform Of Ningbo, Mao Zhufa, Director, Institutions Commission Office for Public Sector Reform Of Beilun District ,Ningbo City, Huang Caixiang, Director, Institutions Commission Office for Public Sector Reform Of Ninghai County samt Chen Jian, Vice Director, Institutions Commission Office for Public Sector Reform Of Yinzhou District, Ningbo City.

Besöket inleds med en presentation av Trelleborg. Det handlar om kommunen och vissa företag som finns här. Extra stort intresse väckte vår organisation. Tänk så mycket information man kan ge med hjälp av ett organisationsschema och ett tårtdiagram om vår budget.

Frågorna som följde var av varierande karaktär. Det blev diskussioner kring anställningsformer och anställningsförhållande. Vem har ansvaret för att nämnderna sköter sig?  Hur får man medarbetare att göra det som de ska? Hur minskar man på dubbelarbete? Vi kom även i på livsmedelskontroller och miljötillsyn, skiljelinjen mellan kommunen och länsstyrelsens uppsikt.

Genom deras frågor förstår man också vilka utmaningar de står inför. De imponerades också av vårt arbete kring Sjöstaden och önskade oss lycka till. Som en hamnstad till en annan så förstår de den balansgång man går mellan att både utveckla en stad och en hamn i samklang.

Gåva från Ningbo. Två bokmärke i trä och ett häfte med minnesfrimärke för att hylla H C Andersen

Gåva från Ningbo. Två bokmärke i trä och ett häfte med minnesfrimärke för att hylla H C Andersen

 

2 reaktioner på ”Så styrs en kommun – nu på export till Kina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s