Bättre Billy Elliot får man leta efter

Bättre Billy Elliot får man leta efterDet var med viss tvekan jag bokade biljett till Billy Elliot när den skulle sättas upp på Malmö Opera. Det som fick mig att ändra mig är dels mitt stora intresse för musikaler, dels att jag fick biljett till Sverigepremiären den 13 februari. Sen är det roligt att Rasmus Momonen från Trelleborg spelar en av de större rollerna, Billys storebror Tony. 

Bakgrunden till min tvekan att gå på denna musikal igen är att jag såg den i London. Jag hade hört så mycket gott om den men blev besviken. Ikväll blev jag inte det. 


Det sceniska

Hela stora scenen användes fullt ut för att försätta oss till gruvbyn i norra England. Bra markeringar av de olika rummen där berättelsen tog plats: hemma, i facklokalen, i gymnastiksalen och slutligen på balettakademin.Snyggt och bra dekor. Väl använt utrymme. 

Det är väldigt effektfullt när hela gänget gruvarbetare sänks ner i gruvan i slutet. En annan bra scen är så klart när Billy flyger i en drömsk scen. Många starka fina scener. 

UB  UB  UB  UB  UB UBFramträdande och sång

De unga skådespelarna är imponerade duktiga. Killarna som spelar Billy och Michael har en otrolig scennärvaro och är väldigt duktiga på att både sjunga och dansa. Mormodern är en kul och välspelad karaktär. 

Till skillnad från Londonuppsättningen så var det tydligare roller och känslor. I London kändes alla arga och förbannade hela tiden. I denna produktion spelar alla med en helt annan inlevelse. Många känslor kommer under föreställningen. Nära till att fälla en tår någon gång också. Till följd av detta blir också karaktärerna tydligare. Det är riktigt bra regi och bra spel som ger oss i salongen denna känslomässiga berg-och-dalbana. 

Alla sjunger bra och tydligt. Översättningen har gjorts på ett bra sätt. Det är så klart ett klurigt att översätta och överföra en berättelse från engelsk inrikespolitik på 1980-talet. Det klarade man av på ett mycket bra sätt. Vissa saker känns dessutom igen från dagens inrikespolitiska debatt. 

UB  UB  UB  UB  UB  UB


Avslutande omdöme 

Jag är glad över att jag inte lät den dåliga Londonupplevelsen påverka mig så mycket att jag inte gick. Mycket bra spelad musikal med många starka sånginsatser. 

Stor eloge till regissören. Han har verkligen gjort ett bra jobb. Imponerande att få hela ensemblen att redan på premiären visa upp sig som ett samspelt gäng. 

Det enda jag störde mig på var de skådespelare som både talade rikssvenska och skånska/malmöitiska samtidigt. Bättre att välja ett och hålla sig till det. 

Jag kan inget annat göra än rekommendera musikalen Billy Elliot på Malmö Opera. Väldigt bra spelad musikal som väcker känslor. Nästan så jag blir sugen på att se den igen. 
UB  UB  UB  UB  UB  UB
 

Hela den duktiga ensemblen på Malmö Opera efter en lyckad Sverigepremiär av Billy Elliot

 

3 reaktioner på ”Bättre Billy Elliot får man leta efter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s