Pokémon GO – kan sommarflugan bli samhällsutvecklare?

Pokémon Go – kan sommarflugan bli samhällsutvecklare?

 

Jag har under knappt en vecka haft spelet Pokémon GO nedladdat i min telefon. Kan inte påstå att jag är en hängiven spelare, men jag spelar lite då och då när tillfälle ges. Just nu har jag kommit till Level 7. Vet inte hur många nivåer som finns med efter samtal med ett par killar i 10-12-års ålder igår, när jag gick genom Stadsparken, finns det i alla fall mer än 17 nivåer, för den nivån spelade de på och var på väg uppåt.

Jag tar inte så mycket ställning för eller emot spelet. I alla fall inte förrän jag själv haft möjlighet att prova på det. Det som väckte mitt intresse var när jag såg ungdomar vandra omkring i grannskapet lite senare än vanligt. Jag bor så att det finns anledningar att vandra förbi här för att komma till olika Pokestops.

När jag väl laddat ner spelet så fick jag själv bege mig ut en sväng. Givetvis vågade jag inte bege mig ut mitt på dagen. Valde att vänta till ungefär 22-snåret. Jag smyger i buskarna i grannskapet och lyckas plocka lite poäng. Helt plötsligt dyker det upp någon fågel som ska fångas. Senare en lila råtta. Jag skjuter bollar och håller på. Gör nog något rätt för djuren blir infångade och jag får poäng. Pokestopen ger mig också grejer. Rätt lätt att lära sig. Lite kul också 🙂

Visst, det är sommar och väder är fint och varmt. Det är inte första sommaren som det är fint väder. Ser många, främst ungdomar, som är ute och går. Tittar i sina mobilen och vandrar omkring. Går bort till Parken, som är en Pokestop, och blir förvånad. 50-60 ungdomar sitter på olika platser och spelar. Några vandrar omkring. Det pratas lågmält Man tipsar varandra. Jag är förvånad över denna uppslutning. Skyndar mig förbi, för jag höjer medelåldern märkbart. Beger mig hem och förundras över att ett spel kan skapa ett så stort engagemang. Åter igen, ja, det är sommar och varmt. Kanske inte lika skoj att sitta där en regnig dag i oktober.

Det jag funderar över är om det går att på något sätt föra detta vidare in i den värld jag är verksam i. Hur skulle Pokémon Go kunna vara en del i utvecklingen av en stad. Många är nu ute och rör sig på lite ovanliga tider. Nu ser man helt klart mörka områden. Konstverk besöks. Områden som kommer bebyggas passeras. Tänkt vad man skulle kunna hitta på….

Tänk om vi hade haft system som kunde ta emot en digital felanmälan från spelare. Man går förbi en trasig gatlampa – tar bild och skickar plats rakt in i kommunens system . Inte längre att mans ka anteckna lampas nummer, ringa på måndag mellan 8.30 till halv nio till en telefonsvarare som för att lämna sin felanmälan.

Tänk om konstverken som är poängställen kunde ha en kort korrekt information. En utmaning för alla så klart. Det går inte att skriva långa berättelser om konstnärens liv, känslorna som fanns när konstverket skapades och allt annat som gärna ska nämnas. Här gäller det att få ner information i tre rader.

Tänk om det kunde dyka upp frågor när man går över Övre kring hur området ska se ut i framtiden. Snabba, korta, enkla JA/NEJ frågor.

Det som tar år av kommunala beslutprocesser och våndor har kommit fram tack vare att någon fått för sig att låta gubbar vandra runt i ett spel, så är det människor som vandrar runt i sin egen verklighet och spelar. Helt plötsligt finns staden digitalt i din telefon. Helt plötsligt får du information om ställen du besöker. Gratis turistkartor. Bra möjligheter att involvera grupper i samhället som inte allt för ofta återfinns på politiska eller kommunala möten.

 

Kan vi lära oss något av Pokémon GO?

Kan vi använda oss av konceptet för att utveckla våra samhällen i framtiden?

Tja, den som lever får se… spännande är det i alla fall!

 

En vanlig tisdagskväll vid 22-tiden brukar det inte vara fullt av ungdomar i Parken.

En vanlig tisdagskväll vid 22-tiden brukar det inte vara fullt av ungdomar i Parken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s